Adam Holm forelsket i Damaskus trods krig og død

Den tidligere 'Deadline'-vært Adam Holm beskriver sin tiltrækning af Damaskus som en langvarig forelskelse.

Adam Holm er tilbage i Damaskus, og det er tydeligt, at han har været der før. Han kender mange steder - og det er ikke kun de typiske attraktioner, som man kan se i klippet her.

Syriens hovedstad Damaskus er måske ikke lige stedet, man drømmer om at besøge og opholde sig i disse konflikttider. Ikke med mindre man er Adam Holm.

Den tidligere 'Deadline'-vært har et ganske særligt forhold til byen, hvor han har været 11 gange i alt.

- Jeg har efterhånden været en del rundt i Mellemøsten, men Damaskus er byen, jeg bliver ved at vende tilbage til. Man kan vel bedst beskrive min tiltrækning af byen som en langvarig forelskelse, fortæller Adam Holm.

- Jeg kom til byen, som de lokale kalder for ash-Sham, første gang i 1998 ved lidt af en tilfældighed, og siden har jeg ikke kunnet slippe den. Det er svært at forklare hvorfor. Bortset fra de historiske kvarterer i centrum er byen ikke påfaldende smuk, og man skal være temmelig blind og døv for ikke at opdage at den politiske frihed har trange kår.

Alle har mistet venner og slægtninge

Adam Holm kom hjem fra sin seneste rejse til den syriske hovedstad for halvanden måned siden. Denne gang var han der i ti dage sammen med to DR-kolleger i forbindelse med optagelserne til DR2-programmet 'Adam Holm - tilbage til Damaskus'. De boede noget af tiden i den mest krigsramte del af byen.

- Vi hørte ofte eksplosioner og kamphandlinger. Og snart sagt alle, vi mødte, kunne berette om dræbte slægtninge og venner.

Eksplosioner og kamphandlinger er en del af hverdagen i Damaskus, og det ses tydeligt i bybilledet. (Foto: Adam Holm)

Så livløse skikkelser på jorden

Det er ikke første gang, Adam Holm har været tæt på konflikten. I oktober 2012 var han første gang på besøg i byen, siden konflikten brød ud i marts 2011. Og her kom han rigtig tæt på.

- Kamphandlingerne fandt hovedsaglig sted i forstæderne. Men dagen før min hjemrejse var jeg tæt på en bilbombe i Bab Touma, et overvejende kristent område i hjertet af Damaskus’ gamle by.

- Jeg så ikke selve eksplosionen, men braget og lufttrykket var ikke til at tage fejl af. Jeg stod på et hotel rundt om hjørnet fra eksplosionen. Sammen med en receptionist løb jeg ud på gaden og så et virvar af råbende mennesker, glasskår og blodpøle. På Bab Touma-pladsen, hvor bomben var eksploderet, kunne vi se nogle livløse skikkelser på jorden. I alt blev 13 mennesker dræbt og flere end 30 sårede, fortæller DR2-værten.

Smittende stemning

Borgerkrigens rædsler kan man ikke undgå i Damaskus. Og da slet ikke, hvis man rejser som DR2-værten, der bevæger sig ud i bylivet og møder indbyggerne i deres hverdag.

- Jeg har mødt adskillige syrere, der på egen krop har mærket regimets fængsler, så jeg har ingen illusioner om, hvad der foregår lige under overfladen af det, man som rejsende kan se. Men der er en særlig smittende stemning i byen, en næsten ubegribelig imødekommenhed, som har gjort et uudsletteligt indtryk på mig.

Damaskus gemmer på masser af historie og interessante kulturhistoriske mindesmærker. Det er dog andre ting, der stjæler billedet i disse konflikttider. (Foto: Adam Holm)

Byen fungerer

Fem års blodig krig har sat sine tydelige spor i Damaskus, men det er ikke en by, der er ved at falde.

Adam Holm fortæller, at på trods af kamphandlinger fungerer den centrale del af Damaskus stadig. Busserne kører, børn går i skole, folk sidder på caféer og drikker kaffe, og man kan finde et glimrende udvalg af frugt, grønt og kød i butikkerne. Det kniber dog med købekraften for indbyggerne.

- Mange butikker har ingen kunder. I forhold til før krigen, hvor folk myldrede rundt i gaderne med indkøbsposer og sad på restauranterne til langt ud på aftenen, er Damaskus blevet en skygge af sig selv.

Krigsramte deler alt med fremmede

Mens debatten herhjemme går på, hvor mange flygtninge et velfungerende land som Danmark kan rumme, er det helt andre problemer, de slås med i hverdagen i den syriske hovedstad. De kan vælge mellem deres præsident Bashar al-Assads hårde regime eller islamisterne.

- Krigen har mange fortællinger og forskellige slags ’sandheder’. Hvor ubekvemt det end måtte være, så er der mange, som støtter præsident Bashar al-Assad, ikke fordi de bryder sig om overgreb og undertrykkelse, men fordi de frygter islamisterne endnu mere, forklarer Adam Holm.

- Mine venner i Damaskus siger, at de fortsat håber på demokratiske reformer, og mange af dem ser også gerne præsidenten forsvinde, men i deres verdensbillede står kampen mellem enten det sekulære system, de er vokset op med eller et islamistisk diktatur, og når de kigger på, hvordan Islamisk Stat gebærder sig i Raqqa oppe nordpå, er der ingen tvivl i deres sind.

Derfor er der også mange, der flygter til andre lande, men dem, der bliver, kæmper videre - med overskud til næstekærlighed til alle.

- Krigen er hverdag i Damaskus, og det påvirker folks levevis og mentalitet. Men det til trods, er folk stadig gæstfrie og venlige. De fleste har meget lidt eller intet at gøre godt med, men alligevel vil de dele alt med en fremmede som mig. Dét er en grund til, at jeg altid har et savn efter Damaskus, siger Adam Holm.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1124989370884919