Adgang til hellige grotter skaber sikkerhedsdilemma i Thailand

Thailandske myndigheder skal garantere sikkerheden i landets grotter uden at træde befolkningen over tæerne.

Der er stor tradition for at besøge mange af Thailands grotter. Derfor skal de lokale myndigheder nu finde en løsning, hvor både sikkerhed og traditioner bliver prioriteret. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)

Mere end to ugers thailandsk grottedrama er slut.

Iagttagere verden over kunne i går ånde lettet op, efter at de sidste fire fodbolddrenge og deres træner blev eskorteret tilbage til samfundet og sikkerheden fra Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand.

Men i kølvandet på redningsaktionen melder der sig en lang række spørgsmål, som de thailandske myndigheder nu skal forsøge at finde svar på.

Spørgsmålene knytter sig særligt til, hvordan man fremover vil håndtere adgangen til Thailands mange grotter.

- Sikkerhed bliver en debat i Thailand, siger DR´s internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.

Hun har befundet sig foran Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand, mens redningsarbejdet har stået på, og hun vurderer, at det bliver svært for myndighederne helt at forbyde adgang til grotterne.

- I Thailand har man et helt særligt forhold til sine grotter. Nogle opfatter dem som hellige og går derind for at bede og meditere, siger Stephanie Surrugue.

Det tvinger myndighederne til en større sikkerhedsmæssig overvejelse, som både sikrer hensynet til folk, der bruger grotterne, og den generelle sikkerhed.

- Vi skal huske på, at denne her grotte har været en grotte, hvor der har været masser af turister gennem årene, og det her fodboldhold har også været derinde flere gange før, siger Stephanie Surrugue.

Kun udenlandsk kritik af træneren

Verdenspressen har de seneste uger fulgt situationen omkring de 12 fodbolddrenge og deres træner tæt.

Drengens træner har blandt andet været udsat for en del kritik, fordi han trods anbefalinger om ikke at gå ind i grotten gjorde det alligevel.

- Udenfor Thailand har der været en diskussion og kritik af træneren, siger Stephanie Surrugue.

Men både forældrene til de 12 drenge og de thailandske myndigheder har forståelse for trænerens beslutning om at føre drengene ind i grotten.

- Da der var dykkere inde med breve for et par dage siden, var der flere af forældrene, der skrev til træneren, at ”du ikke må bebrejde dig selv, vi bebrejder dig ingenting”.

- Samtidig har der været rygter om, at han har kunnet risikere at blive retsforfulgt, fordi han har taget drengene med ind i grotten, men det synes de lokale myndigheder umiddelbart lyder fuldstændig vanvittigt, siger Stephanie Surrugue.

På et hængende hår

Omkring 1.000 redningsarbejdere har deltaget i arbejdet for at få de 12 drenge og deres træner ud fra grotten og redningsindsatsen er undervejs blevet besværliggjort af regn og snævre grottepassager.

Ifølge flere beretninger var det også kun på et hængende hår, at de sidste drenge nåede op af grotten.

- Vi ved blandt andet, at det var i sidste øjeblik, at de fik reddet det sidste og tredje hold ud i går, siger Stéphanie Surrugue og uddyber, at hele den afsluttende del af redningsaktionen var tæt på at gå galt.

- I går, ikke lang tid efter redningsaktionen, mens der stadigvæk var redningsfolk og dykkere inde i grotten, brød hovedpumpen sammen, siger hun.

Hundredvis af industripumper har forsøgt at mindske vandstanden i grotten de seneste dage, og det enorme dæmningsarbejde har særligt været afhængig af hovedpumpen.

- Da den gik i stykker, betød det, at vandet begyndte at fosse ud i grotten. Øjenvidner derinde har fortalt til internationale kilder, at de kunne se vandstanden stige med det samme, og det siger jo altså noget om, at denne her redningsaktion blev gennemført i absolut sidste øjeblik, siger Stepanie Surrugue.

Der er blevet brugt mere end 20 tons udstyr til i forbindelse med redningsaktionen.

Facebook
Twitter