Advarer om tsunamifare efter jordskælv målt til 7,6

Tsunamicenter på Hawaii advarer om risiko for tsunami i området omkring Ny Kaledonien og Fiji.

Et kraftigt jordskælv med en styrke på 7,6 rystede tidligt i morges dansk tid Ny Kaledonien øst for Australien - og skabte risiko for farlige tsunami-bølger i området.

Få timer senere - omkring klokken 7.45 dansk tid - rystede et efterskælv området. Skælvet blev målt til 6,6 på richterskalaen.

Sådan lyder det fra det amerikanske Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) på Hawaii, der er en del af det internationale varslingssystem for tsunamier.

- Farlige tsunami-bølger fra dette jordskælv er mulige inden for 1000 kilometer af epicentret langs Vanuatus og Ny Kaledoniens kyster, meddeler PTWC.

Advarslen kommer, kort tid efter et jordskælv med en beregnet styrke på 7,6 er registreret ud for Ny Kaledoniens østvendte kyster.

Myndighederne i området opfordrede øboerne til at søge mindst 300 meter væk fra kysten, og om muligt til højtliggende steder.

Området, hvor jordskælvet ramte tidligt i morges.

Bølger på op til tre meter

Det undersøiske skælv skete på en dybde af cirka ti kilometer og cirka 165 kilometer fra land.

PTWC forudsiger, at tsunamibølger på mellem en og tre meter kan ramme kysterne på Ny Kaledonien og Vanuatu, mens stunamibølger på mellem 30 centimeter og en meter kan ramme Fiji. Ved andre nærliggende kyster, som den australske østkyst kan forvente tsunamibølger på under 30 centimeter.

De første målinger har målt bølgerne til 72 centimeter på øen Tanna i Vanuatu.

Ny Kaledonien er en fransk koloni, som omfatter flere øer i den sydvestlige del af Stillehavet. Vanuatu er derimod et selvstændigt ørige med godt 280.000 indbyggere.

Endnu er der ikke meldt om ødelæggelser som følge af jordskælvet.

Vant til små skælv

Umiddelbart efter skælvet sendte alarmberedskabet på Ny Kaledonien og Vanuatu advarsels-sms'er ud til befolkningen.

Til det australske medie News.com.au siger Dan McGarry, som er chefredaktør for den lokale avis på Vanuatu, Vanuatu Daily Post, at han kun mærkede skælvet som små rystelser.

- Vi får en masse jordskælv hvert år. Det var tsunami-varslen, der var anderledes denne gang, siger han og fortæller, at han ikke havde hørt om skader eller ødelæggelser på øen efter skælvet.