Advokat efter selvmordsvideo: 'Svært at få Youtube til at lystre'

Danmark har brug for klare regler, der fastlår ansvaret for ulovlige videoer på nettet.

Youtube, der ejes af Google, mener ikke, at de har ansvar for de videoer, der ligger på deres site. (Foto: Illustration: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Du skal sætte et par timer af, hvis du vil forsøge at overbevise Youtube om, at de bør stå inde for de videoer, der ligger på deres site.

Det mener Google, der ejer YouTube, nemlig ikke at de gør.

- Youtube og Facebook ser sig selv som platforme, og dermed mener de ikke, at de har ansvar for noget af det, der bliver lagt op på deres sites, siger Miriam Michaelsen, der er advokat og formand for organisationen Digitalt Ansvar.

Diskussionen om internetvirksomhedernes ansvar er blusset op igen, efter at en amerikansk Youtube-stjerne i søndags lagde en video op af en mand, der havde begået selvmord.

22-årige Logan Paul, der har flere end 15 millioner følgere og primært henvender sig til børn og unge, var på optagelse med sine venner i skoven Aokigahara i Japan, der er kendt for at være et sted, hvor flere japanere har begået selvmord, skriver BBC.

På videoen, der nåede at blive set af flere end seks millioner, inden den blev taget ned, kan Logan Paul høres og ses gøre grin med den døde mand. Han har siden sagt undskyld, og meddelt, at han tager en pause fra internettet.

https://twitter.com/LoganPaul/status/948026294066864128?ref_src=twsrc%5Etfw

Tysk lov kan inspirere

Ifølge Miriam Michaelsen, der har kørt flere sager mod blandt andet Facebook, er det svært at få de amerikanske virksomheder til at lystre. Blandt andet fordi amerikanske selskaber er underlagt andre regler, men også på grund af manglende lovgivning i Danmark.

- Vi har brug for, at der er klar lovgivning i Danmark om, hvilke forpligtelser virksomhederne har, siger Miriam Michaelsen.

I Tyskland kan sociale medier som Facebook og Youtube straffes med store bøder, hvis de ikke fjerner videoer med hadsk tale og andet ulovligt indhold inden for 24 timer.

Og den lov kan måske inspirere politikerne i Danmark til at forsøge med noget lignende, mener Miriam Michaelsen.

Særligt er der tre krav, som Facebook og Google bør underlægges.

- Virksomheder skal have pligt til at udlevere materiale til myndigheder, pligt til at fjerne ulovligt materiale og de skal have pligt til at forhindre, at det bliver lagt op igen.

- Jeg tror, at Danmark kan være med til at påvirke. Ved at lave en lov som i Tyskland, der er et statement, siger Miriam Michaelsen.

It-ordfører vil se erfaringer fra Tyskland an

Hos regeringspartiet Venstre mener man, at flere har ansvaret for delingen af ekstreme videoer. I første omgang er det personen, der uploader videoen, siger it-ordfører, Torsten Schack Pedersen.

- Men når man har så stor en platform, som Youtube og Facebook har, så kan man ikke fralægge sig al ansvaret og sige, at man er helt uden skyld.

Torsten Schack Pedersen er dog ikke klar til at sige, at Danmark bør følge efter Tyskland og tvinge internetvirksomheder til at fjerne ulovligt eller stødende indhold fra internettet.

Nye regler må nemlig ikke gå på kompromis med ytringsfriheden.

- Jeg vil meget gerne se erfaringerne fra Tyskland, før jeg tager stilling til, om det er noget, vi bør se nærmere på.

Børns Vilkår: Sociale medier skal tage deres ansvar alvorligt

Sociale medier bør holde øje med deres platforme. Det mener Børns Vilkår, der har oplevet en stigning i antallet af børn, der ringer ind efter at have set en video på internettet.

- Flere er bange for, at deres forældre vil blive sure, siger børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Charlotte Smerup.

Selvom det kan være "farligt" at se videoer på YouTube, får børn også meget ud af at bruge videotjenesten, siger Charlotte Smerup.

- Man kan lære alt muligt derinde. Og de får nogle sjove relationer til dem, de følger, fordi formatet er så inviterende og direkte.

- Derfor er det også dybt bekymrende, når deres idoler svigter. Børnene er fuldstændigt forsvarsløse, siger Charlotte Smerup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk