Advokat: London-terrorist bad om hjælp til afradikalisering i fængslet

Drabsmands advokat troede, at han havde lagt den islamiske ekstremisme bag sig.

Kriminalteknikere har hele lørdagen arbejdet på at sikre beviser i området omkring London Bridge. (Foto: NIKLAS HALLE'N © AFP or licensors)

Usman Khan, der i går eftermiddags dræbte to mennesker i London, havde forsøgt at få hjælp fra de britiske myndigheder til at blive afradikaliseret.

Det siger i hvert fald hans advokat til avisen The Guardian.

- I fængslet begyndte han at indse, at hans islamiske tænkning ikke var korrekt; det accepterede han. Han kritiserede al-Qaeda-ideologien og voldelig ekstremisme. Han anerkendte, at hans islamiske forståelse var ufuldstændig, siger advokat Vajahat Sharif.

Den 28-årige Usman Khan var løsladt med fodlænke, da han begik fredagens knivangreb i det centrale London.

Indtil for et år siden sad han fængslet for at have været med til at planlægge et islamistisk motiveret terrorangreb mod børsen i London. Han skulle også have lagt planer om at etablere en terroristtræningslejr i Pakistan.

Men under sin seks år lange fængsling tog han afstand fra den islamistiske ekstremisme.

Usman Khan blev dræbt af politiet under angrebet. Hændelsen efterforskes som et terrorangreb.

Islamisk Stat tager ansvaret

Usman Khan blev født i England af forældre, der var emigreret fra Pakistan. Som teenager begyndte han ifølge BBC at omgås folk knyttet til den al-Qaeda-inspirerede terrororganisationen al-Muhajiroun, som dengang blev ledet af hadprædikanten Anjem Chowdhury.

Det var sammen med ekstremister fra det miljø, at han som blot 19-årig blev anholdt for at have planlagt terrorangrebet mod Londons børs.

Ifølge Vajahat Sharif anmodede hans klient om hjælp gentagne gange, senest lige inden sin løsladelse i 2018, uden at få den hjælp, han ønskede. Som en del af betingelserne for sin tidlige løsladelse, deltog han dog i et rehabiliteringsprogram efter sin løsladelse.

Usman Khan, som han så ud i 2012, da han blev dømt for at have planlagt terror. (Foto: Handout)

Men en ting tyder på, at Usman Khans angreb alligevel var motiveret af en form for islamistisk ekstremisme.

Islamisk Stat har nemlig taget ansvaret for angrebet. I terrororganisationens medie Amaq fremgår det ifølge nyhedsbureauet Reuters, at angrebet er udført af en af Islamisk Stats krigere. Der fremlægges dog ikke noget bevis for det.

Den 28-åriges advokat fortæller, at han troede, at han havde ændret sig og var klar til at indgå i samfundet igen.

- Han kritiserede Islamisk Stat inden sin frigivelse. Jeg aner ikke, hvad der skete efter hans frigivelse. Det er det, der er chokerende. Måske var han ikke ideologisk robust nok til at modstå de radikaliserende groomers - jeg troede, han var en reformeret karakter, siger Vajahat Sharif.

Kun halvvejs i straf

I 2012 blev Usman Khan idømt fængsel i 16 år, men han blev altså sat på fri fod efter at have afsonet knapt halvdelen af den straf.

Sagen har fået britiske parlamentarikere over hele det politiske spektrum til at angribe det system, der gør, at fængselsfanger automatisk prøveløslades tidligt i straffen.

- Jeg har længe sagt, at dette system ikke fungerer. Det giver ikke mening for os som samfund at løslade folk, der er dømt for terror, alvorlige, voldelige overtrædelser, tidligt. Vi argumenterer for, at folk skal aftjene den straf, de er idømt i fængslet, siger premierminister Boris Johnson ifølge The Guardian.

Angrebet fandt sted på den befærdede London Bridge mit i den britiske hovestad (kort: Google).

Hans politiske modstander, Labours Jeremy Corbyn, mener samtidig, at man skal kigge på, hvordan tidligere fanger overvåges.

- Der skal føres hårdt tilsyn med eks-fanger, der bliver løsladt inden afslutningen af deres dom, for at sikre, at offentligheden ikke udsættes for den her form for fare i fremtiden, siger han.

Usman Khan var under tilsyn. Som en del af sin afsoning af den sidste del af sin straf bar han fodlænke og havde ifølge The Telegraph fået særtilladelse af politiet til at deltage i en konference for tidligere fanger, lige inden han iklædt falsk bombevest angreb uskyldige med knive.