Advokaterne bag Mossack Fonseca anholdt

Grænseoverskridende brasiliansk korruptionsskandale rammer nu det advokatkontor, som sidste år blev centrum i sagen om Panama-papirerne

Der kan vente problemer for de to berygtede advokater. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Mændene bag det berygtede Panama-baserede advokatfirma, Mossack Fonseca, er blevet arresteret. Det skriver det tyske dagblad Süddeutsche Zeitung.

Tyske Jürgen Mossack og Ramón Fonseca fra Panama blev verdensberømte, da 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet sidste år blev lækket til medier over hele verden. Dokumenterne indeholdt detaljerede oplysninger om mere end 214.000 offshore-selskaber og afslørede blandt andet, at politiske ledere i flere lande havde brugt advokatfirmaet til at placere deres penge i skattely.

Anholdelsen af de to topadvokater er imidlertid knyttet til en anden sag, skriver Süddeutsche Zeitung. Ifølge avisen blev advokatkontoret ransaget, fordi politiet mener, at det er involveret i en stor latinamerikansk korruptionsskandale.

Skandalen er blevet kaldt ”Lava Jato”, som direkte oversat betyder ”Bilvask”, og tog sin begyndelse i Brasilien, hvor Marcelo Odebrecht sidste år fik 19 års fængsel for at have stået bag omfattende bestikkelse. Siden har det vist sig, at Odebrecht-koncernen ikke kun har bestukket sig til opgaver i Brasilien, og sagen trækker tråde til Argentina, Peru, Panama, Equador og flere andre lande.

Nu mener anklagemyndigheden i Panama så, at Mossack Fonseca har hjulpet med at skjule pengesporene, når Odebrecht-koncernen har bestukket politikere og embedsmænd. Og sagen kan tilsyneladende også blive et politisk problem i Panama, hvor regeringen sidste år længe tog Mossack Fonseca i forsvar.

Ifølge Süddeutsche Zeitung er Ramon Fonseca ven med Panamas præsident, Juan Carlos Varela. Det venskab er åbenbart ikke så tæt længere, idet Ramon Fonseca beskylder præsidenten for at have modtaget penge fra Odebrecht-koncernen. En påstand, som præsidenten afviser.