Æggekast, anholdelser og vandkanoner: Tusindvis af israelere går på gaden mod deres premierminister

Demonstranterne mener, at Benjamin Netanyahu vil afskaffe demokratiet i Israel, fortæller DR's Philip Khokhar.

Rettelse: Tidligere fremgik det i faktaboksen, at "højesteret i øjeblikket kan blokere love, man finder forfatningsstridige". Denne sætning er fjernet fra artiklen, da Israel ikke har en forfatning. Ordvalget var derfor ikke korrekt.

Gaderne i Israel er fyldt lørdag aften. Tusindvis af landets borgere har taget det israelske flag på skulderen for at protestere imod landets premierminister Benjamin Netanyahu.

Den israelske premierminister vil med hjælp fra sin koalitionsregering reformere retssystemet, fordi man mener, at højestret har for meget magt og er for venstreorienteret.

Forslaget har i snart to måneder skabt protester blandt borgerne.

Flere af israelerne og oppositionen mener nemlig, at reformen er en trussel mod demokratiet, fordi man vil svække højesterets rolle og give politikerne mere magt.

- Det er forskellige målinger, men det tyder på, at et lille flertal (af befolkningen, red.) er imod retsreformen. Man mener, den vil afskaffe demokratiet i Israel, så det i stedet bliver en form for flertalsdiktatur, siger DR's Philip Khokhar, der lørdag aften befandt sig blandt de demonstrerende i Tel Aviv.

Ifølge kritikerne vil retsreformen nemlig betyde, at det siddende flertal i landets parlament, Knesset, til hver en tid kan gennemføre den lovgivning, man vil, uden at højesteret kan gå ind og affeje lovgivning, der eksempelvis strider imod menneskerettighederne.

  • Flere israelere er samlet i Tel Aviv, hvor der demonstreres imod regeringen. (Foto: © OREN ALON, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranter har klædt sig ud som straffefanger med Benjamin Netanyahu-masker under demonstrationerne. (Foto: © Abir sultan, Ritzau Scanpix)
  • I byen Haifa i Nordisrael refererer demonstranter til tv-serien 'The Handmaids Tale', fordi de frygter for kvinders rettigheder, hvis landets højesteret får mindsket sin magt. (Foto: © JALAA MAREY, Ritzau Scanpix)
  • Også LGBT+-miljøet frygter for deres rettigheder, hvis retsreformen bliver gennemført. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Historisk store demonstrationer

Så sent som sidste weekend oplevede Israel de angiveligt største demonstrationer i landets historie på grund af Netanyahus retsreform. Her mentes der at være over en halv million demonstranter i de israelske gader.

Denne lørdag aften forventes der igen at befinde sig et lignende antal.

Ifølge The Times of Israel er der demonstrationer i flere større byer – også i Tel Aviv, hvor tusinder af mennesker er samlet i byens centrum. Her har politiet ellers tidligere i dag valgt at lukke flere større veje af frygt for uroligheder.

I andre byer i landet har politiet grebet ind med anholdelser og blokeringer af veje som i Tel Aviv. I byen Or Akiva i den nordlige del af landet valgte Netanyahu-støtter at kaste æg mod de demonstrerende. Det fik ifølge det israelske medie politiet til at anholde tre personer.

Israeleren Inbar Namra var blandt de demonstrerende i Tel Aviv lørdag. Hør i videoen, hvorfor hun har valgt at demonstrere:

Selvom demonstranterne ser retsreformen som en trussel mod landets demokrati, så er det også en kritik af Benjamin Netanyahu.

- Det er hans person, som folk også protesterer imod. Han har flere korruptionssager imod sig, og han risikerer at blive dømt og skulle i fængsel. Kritikerne siger, at han i virkeligheden bruger retsreformen til at komme uden om et fængselsophold, siger Philip Khokhar.

Benjamin Netanyahu har allerede et flertal bag sig til at gennemføre retsreformen.

Den israelske præsident, Isaac Herzog, har dog tidligere opfordret til, at regeringen gentænker dets forslag.

- Det er forkert, det er hårdt, det underminerer vores demokratiske fundamenter. Derfor skal den erstattes med andre aftalte vilkår med det samme, lød det tidligere på måneden fra præsidenten.