Svensk ægtepar efter endnu en dag med voldelige optøjer: Paludans demonstrationer er hetz mod en folkegruppe

Igen i dag var der voldsomme optøjer og angreb på politiet i Sverige.

Påsken igennem har forstæderne til en lang række svenske byer dannet rammerne om voldsomme gadekampe, hvor politiet er blevet angrebet med både brosten, fyrværkeri og molotovcocktails.

Dagen i dag blev desværre ingen undtagelse, og i både Norrköping og Linköping har grupper af maskerede uromagere sat ild til biler og kastet brosten mod politiet.

Det svenske politi oplyser, at man i Norrköping flere gange måtte affyre varselskud, og klokken 18.30 fortalte politiet, at tre personer ser ud til være blevet ramt i forbindelse med skuddene. Ingen har livstruende skader, og de bliver tilset på hospitalet.

Regionen Östergötland oplyser ifølge Aftonbladet, at ti personer er kommet på hospitalet som følge af kampene i Norrköping og Linköping.

  • Flere steder i Norrköping startede uromagere brande i det belastede boligområde. (Foto: © Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)
  • De svenske betjente har ikke set meget påskeferie i år. De voldelige demonstrationer har nemlig raset hele påsken. (Foto: © Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)
  • Rasmus Paludan havde også tidligere på ugen besøgt de belastede boligområder i Norrköping og Linköping. (Foto: © Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)
  • To biler star i flammer i Norrköping, efter uromagere har antændt dem. (Foto: © Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)
1 / 4

De voldsomme optøjer sker i forbindelse med Rasmus Paludans rundtur i Sverige, hvor han ønsker at stille op til den svenske Rigsdag. Derfor har Stram Kurs-stifteren varslet, at han ville afbrænde koraner i flere områder med mange muslimske beboere.

Klokken lidt i fem oplyste Rasmus Paludan på Stram Kurs' Facebook-side, at de to planlagte demonstrationer i Norrköping og Linköping ikke blev til noget.

- Politikredsen i Region Øst har vist, at de er fuldstændig ude af stand til at beskytte sig selv og mig, lyder det i opslaget.

Det gjorde dog ingen forskel, for der havde både skud og brosten fyldt luften i flere timer.

Ægtepar i Linköping: Det burde være ulovligt

I det belastede boligområde Skäggetorp i Linköping var der ifølge svensk politi 200 personer samlet under optøjerne. Derfor holdt ægteparret Gun og Bertil Vik sig også på sikker afstand, selvom de bor i området.

- Det er vældigt tragisk. Vi vil ikke have, at det skal være sådan her, siger Gun Vik til DR Nyheder, da vi møder hende.

Mens flere eksperter peger på, at Rasmus Paludan alene har været gnisten, der antændte den voldsomme reaktion fra indvandrermiljøerne, så mener ægteparret, at den danske politiker, der har set sig varm på en plads i Rigsdagen, bør holdes ansvarlig for de voldsomme optøjer påsken igennem.

- Jeg opfatter det som om, at man protesterer imod, at politiet tillader, at der må demonstreres (af Rasmus Paludan,red).

Bertil Vik gør det meget klart, at han ikke sympatiserer med de holdninger, som Stram Kurs repræsenterer.

- Vi forstår ikke, at man tillader demonstrationen. Det er hetz mod en folkegruppe, og det burde være ulovligt, siger han.

Svensk politi: Kan handle om en generel vrede mod politiet

Men de voldsomme optøjer kan ikke bare tilskrives Rasmus Paludan, siger Peter Suppli Benson, der er nordisk korrespondent hos Berlingske.

- Urolighederne er selvfølgelig blevet udløst af Rasmus Paludans forsøg på at afbrænde koraner, men i virkeligheden er det en del af en større fortælling om forstæder. Forstæder, som er hårdt socialt udsatte, har en høj koncentration af primært muslimske indvandrere, og som i stor stil har beboere, der har en parathed til at reagere mod det samfund, som det er i, siger han.

Samme melding kommer fra DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

- Det, vi har set de sidste tre dage, er, at Rasmus Paludan har været den gnist, der har antændt en krudttønde, hvor de udfordringer, der har været mellem myndighederne og utilpassede unge indvandrere, er brudt ud i lys lue.

Fra Kim Hild, der er talsmand for det svenske politi i region Syd, lød det også tidligere søndag.

- Det kan også handle om, at man har en generel vrede mod politiet og retsvæsenet, selvom Paludan unægteligt også er en grund, lød det.

Omkring klokken 19 oplyste svensk politi, at stenkastene i Norrköping var blevet indstillet, og der begyndte at falde ro på i Linköping. Politiet vil dog natten igennem være til stede i boligområderne i Norrköping og Linköping.

Klokken 17 oplyste politiet, at man havde anholdt 13 personer i Norrköping, mens man i Linköping klokken 19 oplyste, at man havde anholdt 14 personer.