Ældre mand får dødssprøjte for 35 år gammelt drab

Arizona har henrettet delstatens ældste fange på dødsgangen. Han er dømt for et kvælningsdrab i 1978.

I mere end tre årtier har han siddet indespærret på dødsgangen i USA. Men onsdag sluttede fængselsopholdet for en 71-årig mand, da han blev henrettet i den amerikanske delstat Arizona med en dødelig indsprøjtning.

Edward Harold Schad blev dømt til døden i 1980 for at have kvalt en mand med et reb to år tidligere. Schad var i besiddelse af ofrets Cadillac og kreditkort, da han blev anholdt.

- Jeg er fri til at flyve hjem. Tak skal du have, fængselsinspektør. Det er mine sidste ord, lød fra Schad kørt tid før, at han fik den dødelige indsprøjtning i Florence State Prison.

Han var den ældste på dødsgangen i Arizona.

Schads advokater havde forgæves forsøgt at udskyde henrettelsen, fordi Arizona ikke havde oplyst, hvilket stof der skulle sprøjtes ind i årerne på manden.

Arizona har svaret på kritikken og sagt, at man havde købt præparatet pentobarbital fra det danske medicinalfirma Lundbeck.

Flere amerikanske delstater oplever for tiden mangel på pentobarbital-produktet, siden Lundbeck har nægtet at levere medicinen til henrettelser.

Det danske selskab ændrede for to år siden deres distributionssystem for at forhindre at amerikanske fængsler kunne få fat i medicinen til dødsgangene.

Men enkelte delstater har i stedet fået adgang til den dræbende medicin hos apoteker, der sammenblander flere forskellige typer lægemidler.

Den praksis har fået hård kritik, da man frygter, at produkterne kan være urene. For eksempel har tre indsatte på dødsgangen i Texas lagt sag an mod delstaten, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter