Ældste Bibel lagt på internettet

800 sider af den ældste version af Biblen er lagt ud på internettet. De skrøbelige sider er 1600 år gamle og nogen af dem har aldrig været offentliggjort før.

Nu er Bibelen jo noget alle kan have stået på bogreaolen, hvis man har lyst. Men for 1600 år siden var den bestemt ikke hvermandseje (Foto: scanpix)

800 sider af verdens ældste udgave af Bibel kan fra i dag studeres af alle. Siderne er samlet fra fire steder i verden, hvor originalerne opbevares, og er nu lagt ud på internettet. De kan ses på www.codexsinaiticus.org

Den håndskrevne Bibel er fra det 4. århundrede. Den er skrevet på græsk på pergament og kaldes Codex Sinaiticus. Den har oprindelig været på 1400 siger på hver 40x35 cm, men kun 800 hele sider og nogle fragmenter er bevaret.

Delt mellem fire lande

De blev fundet i 1844 i et kloster i Sinai og delt mellem Egypten, Rusland, Tyskland og Storbritannien. Det britiske nationalbibliotek har haft den største del af Biblen og det er også briterne, der har stået for den samlede offentliggørelse på nettet.

De 800 sider indeholder blandt andet de fire evangelier og halvdelen af Det gamle Testamente. Den anden halvdel er gået tabt. Der er masser af rettelse, tilføjelser og omskrivninger på de håndskrevne sider.

- Dette 1600 år gamle manuskript er et vindue ind til udviklingen af den tidlige kristendom, og giver et førstehåndsindtryk af hvordan Biblen er blevet videregivet gennem generationer, siger lederen af Vestlige manuskripter på Det britiske nationalbibliotek, Scot McKendrick.

Offentliggjort for første gang

Blandt de sider, der nu ligger på internettet, er nogle, som aldrig har været offentliggjort før. De blev fundet så sent som i 1975 i et lukket rum i Sct. Catherine Klostret ved foden af Mosesbjerget i Sinai-ørkenen.

Forskere har arbejdet med projektet med at få samlet bibelsiderne og lagt dem ud på internettet i fire år. De har fundet ud af, at der har været en fjerde skriver involveret i arbejdet med de mange sider, ud over de tre, man kendte til i forvejen. Men der er stadig mange spørgsmål om Codex Sinaiticus- verdens ældste udgave af Biblen. Ingen ved hvor den er skrevet, hvem der satte arbejdet i gang eller hvor langt tid det tog.

3,5 millioner ville se med

Omkring en fjerdedel af den ældste version af Biblen blev lagt på internettet i juli sidste år. Dengang var 3,5 millioner inde af kigge den første dag. Det var rekord og det betød at internetsiden gik ned.