Ændringer af valgsystemet skal styrke Putins sejr

Putin har foretaget omfattende ændringer af valgsystemet inden parlamentsvalget på søndag. Det skal sikre hans parti en legitim sejr, vurderer eksperter.

En gadesælger i Moskva fremviser et billede af præsident-Putin. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © AFP or licensors)

På søndag går russerne i stemmeboksen, når de skal vælge repræsentanter til det russiske parlament, Dumaen.

Det sker efter, præsident Putin op til valget har gennemført en række store ændringer i det russiske valgsystem for at sikre sig mest mulig magt efter valget.

Illusionen om fair konkurrence

Ved valget i 2011 fik Putins parti, Forenet Rusland, lige under halvtreds procent af stemmerne.

Men voldsomme protester, demonstrationer og kampe prægede efterfølgende gaderne i de større russiske byer.

Mange russere mente, valget var underlagt massiv valgsvindel.

Det vil Putin for alt i verden undgå denne gang. Ændringerne af valgsystemet skal derfor sikre et valg, der i det mindste på overfladen er demokratisk og giver alle kandidater mulighed for at stille op.

- Putin skaber illusionen om, at alle kan stille op til valget. Han giver indtrykket af, at der virkelig er konkurrence om mandaterne ved det her valg, siger Simon Kruse, Berlingskes korrespondent i Moskva, i Verden ifølge Gram på P1.

Omfattende politisk kontrol

De mange ændringer og voldsom brug af censur har gjort det vanskeligt at gennemskue valgsystemet i Rusland.

Modsat tidligere skal halvdelen af mandaterne i Dumaen nu vælges via partilister og halvdelen via enkeltmandsvalg efter princippet the winner takes it all.

Valgdistrikter er blevet ændret, så områder i storbyer med stærk støtte til oppositionen, nu også inkluderer større områder på landet.

Det hjælper Putin med at tage kraften ud af oppositionen, fordi det er blevet sværere at vinde enkeltmandskredsene, siger Simon Kruse.

- De nye mandatinddelinger har vist sig at være et kraftfuldt værktøj, der har hjulpet Putin.

Russerne har mistet troen på demokratiet

Putins ændringer op til valget får mange russere til at frygte, at resultatet af valget er skrevet på forhånd. Folk har opgivet troen på, at valget reelt kan gøre en forskel.

- Det er ret tydeligt i eksempelvis regionen Vladimir, hvor der bor 350.000 mennesker. Der er kun et par valgplakater. Halvdelen af de folk, vi har talt med, er ligeglade med valget, siger Matilde Kimer, DR’s Ruslandskorrespondent, i Verden ifølge Gram og supplerer:

- Måske går de ned for at stemme, fordi det gør man. Men de har ikke sat sig ind i, hvad det betyder. Der er en stigende vælgerapati, fordi det ikke gør nogen forskel, om man stemmer eller ej.

Fortællingen om den magtfulde Putin

Men folk er ikke kun bekymrede eller ligeglade med Putin.

Mange russere anser ham for at være en stærk mand, der ikke finder sig i noget, og det er populært i Rusland.

- Der er rigtig mange, der godt kan lide hans lidt hårdtslående macho-image. Han melder klart ud, når han viser en langefinger til Vesten, siger Matilde Kimer.

Det stærke image har fungeret som et skjold for Putin, når han har skullet forklare den svage økonomi og den faldende levestandard med fortællinger om Vestens sanktioner mod Rusland.

Man har set gennem en del år, at Putin har udrullet et narrativ om Rusland, der er presset af Vesten.

- Det er også baggrund for den mediedækning, der er. Det har enorm stor gennemslagskraft i den russiske befolkning, forklarer Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Behov for ro og stabilitet

Ifølge Matilde Kimer er der en stor bekymring for, hvem der skal passe på Rusland, hvis ikke det skal være den stærke Putin.

Nu har Putin regeret i 17 år med nogenlunde stabilitet, og den ro og stabilitet er afgørende succeskriterier, når russerne sætter deres kryds på søndag.

- I halvfemserne stod det virkelig skidt til. Derfor tror man nu på, at det bliver bedre lige om lidt, og så kan man godt lige bide et par dårlige år i sig, siger Matilde Kimer.

Når parlamentet fastsættes på søndag, så er Putin ikke på direkte valg. Alligevel er resultatet et vigtigt skridt på vejen mod det kommende præsidentvalg i 2018, hvor det kan være med til at fastslå Putins popularitet i befolkningen.

Facebook
Twitter