Æresdrab eksporteres til hjemlandet

Det er meget vanskeligt at bremse æresdrab på danskfødte kvinder, hvis hun sendes til familiens hjemland. I for eksempel Pakistan slipper gerningsmænd til æresdrab ofte for straf.

Æresdrab og æresrelateret vold er en del af hverdagen i Pakistan. (Foto: © Lynsey Addario, Corbis / Scanpix)

I danske sager om æresdrab - som mordene på Ghazala Khan og Sonay Muhammed - fik gerningsmændene særdeles hårde straffe.

Helt anderledes forholder det sig, hvis kvinder med udenlandsk baggrund sendes til familiens hjemland og bliver myrdet der.

Problemet er aktuelt, efter Berlingske Tidende har oplyst, at en 31-årig dansk-pakistansk kvinde for 12 dage siden blev offer for et æresdrab i Pakistans Punjab-provins, hvor æresrelaterede drab er en del af hverdagen.

Fængslinger særsyn

Fire mænd fra kvindens svigerfamilie er varetægtsfængslet i sagen, og det er et særsyn, siger DR Nyheders kriminalredaktør Claus Buhr, som har skrevet en bog om æresdrab:

- Ifølge Amnesty International begås der omkring 1.000 æresdrab alene i Punjab-provinsen om året. Så det er accepteret, at man skyder sine døtre eller svigerdøtre, hvis ikke de opfører sig ordentligt. Det fører normalt ikke en politimæssig efterforskning med sig, og hvis det gør, er det kun mod gerningsmanden, siger Claus Buhr, som besøgte Punjab i forbindelse med sin bog.

Han vurderer, at de danske myndigheders interesse i sagen er af afgørende betydning, hvis gerningsmændene skal straffes.

- Hvis det ikke var et æresdrab med relationer ud af Pakistan, var sandsynligheden for dom meget lille. Men i og med at de danske myndigheder er involveret, så er der en mulighed for, at det bliver hårdere pådømt, siger Claus Buhr.

Drab eksporteres

Men generelt er det vanskeligt for udenlandske myndigheder er gribe ind, hvis æresdrabene "eksporteres" til for eksempel Pakistan:

- Det er vitterligt et problem i Europa. Det er så let for pakistanere at begå sådanne drab i Pakistan, fordi det er sjældent, at man bliver straffet, og generelt får man milde domme, siger den norske antropolog Unni Wikan fra Oslo Universitet, der er én af verdens førende eksperter i æresdrab og æresforbrydelser til Berlingske Tidende.

Unni Wikan henviser til, at der i Storbritannien har været en række sager, hvor unge kvinder med pakistansk baggrund er blevet tvunget til hjemlandet og er blevet dræbt samt sager, hvor drabet er sket på britisk jord, og drabsmanden efterfølgende er flygtet til hjemlandet.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b03766187a215d0abfdd7