Æresdrab op i Pakistans parlament

Pakistanske parlamentarikere rystet, efter at parlamentsmedlem forsvarer æresdrab. Det er i orden at begrave fem kvinder levende, siger han.

Stor opstandelse i Pakistans parlament, da en politiker forsvarede, at fem kvinder blev levende begravet. (Arkivfoto) (Foto: DR)

Der gik en chokbølge igennem det pakistanske parlament i Islamabad, da en parlamentariker lørdag forsvarede, at fem kvinder er blevet begravet levende i Baluchistan i den sydvestlige del af landet.

Deres forbrydelse var, at de selv ville bestemme, hvem de skulle giftes med. Kvinderne, hvoraf tre var teenagere, blev banket og skudt, men levede endnu, da de blev smidt i en grav og dækket til med jord.

- Der er tale om traditioner, der er hundrede af år gamle. Jeg vil fortsætte med at forsvare dem, sagde Israr Ullah Zehri, der er valgt i Baluchistan-provinsen.

- Kun de, der optræder umoralsk, skal være bange, sagde han og tilføjede, at stammetraditionen har medvirket til at lægge låg på umoralsk opførsel.

Mange parlamentarikere rejste sig i protest og kaldte henrettelsen af de fem kvinder barbarisk. Men nogle parlamentarikere sagde også, at der er tale om et internt anliggende i Baluchistan.

Levende begravet

En af dem, der blev stærkt oprørt, er Nilofar Bakhtiar, der var minister for kvindeanliggender i Pakistans forrige regering. Dengang skubbede hun på for at få en lovgivning, der straffer de personer, der begår de såkaldte æresdrab.

- Jeg var chokeret. Jeg føler, at vi bevæger os tilbage til udgangspunktet igen. Det er meget trist for mig, sagde hun.

De fem kvinder blev myrdet for en måned siden i Baba Kot, en afsides landsby i Jafferabad-området. Kvinderne havde besluttet at trodse landsbyens ældre og ville selv organisere deres ægteskaber i en verdslig domstol, siger Den Asiatiske Menneskerettigheds Kommission.

Men kvinderne blev så bortført af seks mænd, der tvang dem ind i en bil og kørte dem ud på en mark. De blev tævet og skudt. Men de var stadig i live, da de blev begravet.

En af gerningsmændene skal være i familie med en topembedsmand i Baluchistan.