Ærkefjender underskriver fredsaftale for Sydsudan

Fem års blodig borgerkrig kan være slut efter en endelig magtdeling.

Fredsaftale underskrevet: Sudans præsident, Omar Al-Bashir, holder hænder med Ugandas præsident, Yoweri Museveni, Sydsudans præsident, Salva Kiir, og oprørsleder Riek Machar. (Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH © Scanpix)

Titusinder er blevet dræbt og millioner er blevet drevet på flugt - men nu kan fem års borgerkrig i Sydsudan endegyldigt være forbi.

Nabolandet Sudans statslige nyhedsbureau oplyser, at Sydsudans præsident, Salva Kiir, har underskrevet en endelig fredsaftale om magtdeling i en overgangsregering med sin ærkerival Riek Machar.

Salva Kiir og Riek Machar nåede til enighed om aftalen for en måned siden efter forhandlinger i Ugandas hovedstad, Kampala.

Sudan har også fungeret som mægler i striden mellem de to parter, og landets præsident Omar al-Bashir var tilstede, da fredsaftalen i dag blev underskrevet i den sudanesiske hovedstad Khartoum. Adskillige andre afrikanske ledere deltog i ceremonien, skriver AP.

I fredsaftalens overgangsperiode kommer Salva Kiir til at fungere som regeringsleder, mens Riek Machar vender tilbage til posten som førstevicepræsident.

Denne gang er anderledes

En lignende aftale faldt fra hinanden for to år siden, i juli 2016, da der udbrød kampe i Sydsudans hovedstad, Juba.

Men denne gang er det anderledes, lover præsident Kiir.

- Jeg er sikker på, at denne aftale ikke vil kollapse, for folk i Sydsudan er nu blevet enige om, at de må skabe fred med hinanden, sagde han på et pressemøde lørdag, skriver Reuters.

Anklager om kup

Borgerkrig har plaget Sydsudan siden slutningen af 2013. Det hele begyndte med politiske uoverensstemmelser mellem præsident Salva Kiir og den tidligere vicepræsident Riek Machar.

Præsidenten anklagede blandt andre Riek Machar for at ville begå et kup.

De to rivaler tilhører hver sin etniske gruppe, hvilket var med til at forværre konflikten.

Krigen har kostet titusindvis af mennesker livet. Fire millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem og har udløst Afrikas største flygtningekrise siden krigen i Rwanda i 1994.

Sydsudan blev selvstændigt fra Sudan i 2011 og er således verdens yngste nation.

/DR Nyheder/