Afdød soldats familie beskylder Trump for at være respektløs

En i forvejen vanskelig samtale med de efterladte til en dræbt soldat er blevet til en stor historie i Washington de seneste dage. Trump har selv gjort det til en politisk strid, mener forsker.

Donald Trump beskylder det demokratiske kongresmedlem Frederica Wilson for at have fabrikeret en udlægning af en samtale, han har haft med enken til en dræbt soldat. (Foto: Kevin Dietsch © Scanpix)

Et spørgsmål om, hvordan man taler med de efterladte til en soldat, der har givet sit liv i tjenesten, er med al hast blevet til en politisk historie, som Det Hvide Hus i Washington har måttet forholde sig til de seneste dage.

Sagen, der begyndte på en pressekonference mandag med et spørgsmål om et angreb i Niger, hvor fire amerikanske soldater mistede livet i begyndelsen af oktober, har fået en af soldaternes familie til at beskylde præsidenten for at være respektløs.

Det er en telefonsamtale mellem præsidenten og Myeshia Johnson, enken til La David Johnson, en af de dræbte soldater, der især er blevet mødt med kritik.

Ifølge både Myeshia Johnson og demokratisk kongresmedlem Frederica Wilson, der var til stede under samtalen, skulle Trump nemlig have sagt, at sergent Johnson vidste, hvad han gik ind til.

- Det er det sidste, man skal sige til en hustru, der sørger, siger Wilson til Washington Post.

I forvejen har det vakt undren, at det har taget præsidenten 12 dage at adressere angrebet. Men mens sergent Johnsons mor kalder præsidenten respektløs, sidder faderen til en af de andre dræbte soldater tilbage med et helt andet indtryk

- Vi talte om tabet af min søn, om hvordan han tjente sit land med ære og stolthed, og præsidenten ville bare gerne takke mig. Hans opførsel var passende, siger Arnold Wright til Time Magazine.

Selvskabt storm

Men hele situationen kunne formentlig have været afværget, lyder det fra Niels Bjerre Poulsen, lektor på amerikanske studier på Syddansk Universitet.

- Debatten er selvskabt, for Donald Trump bliver spurgt om de faldne soldater i Niger, og hvorfor de var der. Han kunne have svaret, at det er et spørgsmål om national sikkerhed, men henleder i stedet opmærksomheden på sig selv, fremhæver hvad han har gjort og sammenligner sig med sine forgængere.

- Det er de her retoriske ting, han falder tilbage til hver gang, siger Niels Bjerre Poulsen og henviser til, at Donald Trump på pressemødet sagde, at han i modsætning til tidligere præsidenter var i direkte kontakt med de efterladte.

- Hvordan man som øverstkommanderede trøster efterladte, burde ikke være noget, der bliver politiseret, siger Niels Bjerre Poulsen.

Donald Trump har på Twitterbeskyldt Wilson for at have fundet på det hele og kalder samtalen med enken Johnson for "behagelig".

-Trump gør det jo til en politisk strid og i stedet for måske at undskylde det, der kunne være en ufølsom kommentar, får han puttet små karaktermord ind i sit eget martyrium og vendt det til, at han er offer for beskyldninger.

- Han tager alle de kampe, han kan, og det kan mange af hans tilhængere godt lide, men det betyder også, at det, man burde tale om - i det her tilfælde, hvad soldaterne faktisk foretog sig i Niger - træder i baggrunden, siger Niels Bjerre Poulsen.

Efterforskning i gang

Ifølge CNN har det amerikanske forsvarsministeriumindledt en efterforskning af, hvad førte til de fire soldaters død, men at debatten om præsidentens samtaler med de efterladte, har været bevidst for at trække opmærksomheden væk fra specialstyrkerne i Niger, tvivler Niels Bjerre Poulsen på.

- Det er vanskeligt at sige, hvor strategisk de her udmeldinger er, men det er jo en forestilling, der går tilbage til valgkampen. De ting, Trump siger, afsporer også nogle gange de emner, han faktisk gerne vil holde fokus på, så det kan være svært at se det strategiske træk, siger han.

Ligesådan er det vanskeligt at spå om, hvorvidt beskyldningerne fra den afdøde soldats familie kan have nogen effekt på Trumps vælgertilslutning.

Niels Bjerre Poulsen påpeger dog, at Trumps tidligere angreb, blandt andet ved at latterliggøre senator John McCains militærkarriere, fordi han blev taget til fange under Vietnam-krigen, fik Trumps vælgertilslutning til at dale kortvarigt under valgkampen.

- Trumps kernevælgere har jo vist sig at være svære at ryste, og han smykker sig med en særlig form for patriotisme, hvilket hans tilhængere godt kan lide. De er formentlig sikre på, at citaterne er fabrikerede, eller at han er fejlciteret, men det kan være, at andre republikanske vælgere, de der i forvejen tvivler på ham, måske bliver skrællet af.

Facebook
Twitter