Afghanistan er blevet Islamisk Stats nye slagmark - og det presser Taliban

Islamisk Stats angreb rammer Talibans evne til at regere landet, siger ekspert.

Det var i denne moské i den afghanske by Kunduz, at selvmordsangrebet i går fandt sted. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

En fredagsbøn i en moské i den nordlige afghanske by Kunduz endte i går helt fatalt for et stort antal mennesker.

Bønnen blev nemlig brat afbrudt, da moskéen blev ramt af et selvmordsangreb, der endte med at koste mindst 46 mennesker livet, mens 143 personer blev såret.

Selvmordsangrebet var målrettet shiamuslimer, der er en minioritet i Afghanistan, hvor størstedelen af befolkningen er sunnimuslimer.

Et par timer efter tog terrororganisationen Islamisk Stat skylden for angrebet. Fredagens selvmordsbombe var endnu et i en række angreb i Afghanistan, som Islamisk Stat har taget skylden for, siden Taliban overtog magten i landet.

FN's mission i Afghanistan (Unama) kalder angrebet "en del af et bekymrende voldsmønster", hvor religiøse institutioner angribes. Organisationen peger på, at angrebet er det tredje af sin slags den seneste uge.

Taliban-krigere eftersøgte området i går eftermiddag efter angrebet havde fundet sted. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Kampen for Kalifatet fortsætter

Det er den afghanske del af Islamisk Stat, der har øget deres aktivitet i landet. De er også kendt som Islamisk Stat i Khorasan, ISIS-K.

Ifølge David Vestenskov, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet, ønsker Islamisk Stat to ting med deres angreb:

- Det ene er at skabe en frygt, som altid vil være en terrorbevægelses mål.

- Den anden ting er at vise Afghanistan som den nye slagmark. Det her er også et klart signal, både til befolkningen i Afghanistan, men også regionalt, at IS-dagsordenen, kampen for Kalifatet, den fortsætter.

- Ustabilitet var målet før, og nu er Taliban målet. De her angreb rammer deres regeringsførelse og deres evne til at føre landet, siger David Vestenskov.

Den militante islamistiske bevægelse Taliban overtog magten i Afghanistan, i takt med at vestlige styrker trak sig ud i august. Nu står landets nye regering overfor en lang række udfordringer. Flere nødhjælpsorganisationer fortæller om et kollapset sygehusvæsen og en ekstrem mangel på mad. Det skriver CNN.

Mary-Ellen McGroaty, der er landedirektør for FN's Fødevareprogram fortæller i et interview med CNN, at "hun aldrig har set en krise udfolde sig så hurtigt og så voldsomt" som den i Afghanistan.

- Vi oplever et helt nyt niveau af den her nødsituation, fordi tørken og den økonomiske krise tvinger priserne på mad og brændstof op, siger Mary-Ellen McGroaty.

Samtidig med at Taliban står overfor en voldsom krise, er angrebene fra Islamisk Stat også med til at øge presset på Talibans styre, fortæller David Vestenskov.

- Angrebene lægger et forholdsvist stort pres på Taliban. Det er ikke kun sikkerhedsmæssigt, men også et stort politisk pres for en bevægelse som Taliban, der favner rigtig bredt.

Et splittet Taliban

Taliban har i den ene ende den "konservative del af organisationen", mens der i den anden ende er den mere "moderate del af organisationen", fortæller David Vestenskov. Og den store forskellighed kan gøre det svært for Taliban at holde på sine medlemmer.

- Jo flere sikkerhedsproblemer, Taliban skal håndtere - jo sværere bliver det for dem at favne bredt. Så der vil være folk, der søger alternative steder hen - både til Islamisk Stat, men også til andre grupperinger.

Talibans leder er Mullah Haibatullah Akhundzada. Han blev udnævnt som øverste leder af det såkaldte Islamiske Emirat i Afghanistan, da Taliban præsenterede sin regering i september. (Foto: Handout . © Ritzau Scanpix)

Islamisk Stats ønske om at udbrede kalifatet indebærer blandt andet at hverve nye medlemmer - og det kan betyde, at vi kommer til at se flere angreb fra Islamisk Stat i Afghanistan, fortæller David Vestenskov:

- Afghanistan har forvandlet sig til slagmarken for Islamisk Stats fremadrettede kamp. De går målrettet efter shiamuslimer, og de vælger de bløde mål, der er let tilgængelige, som eksempelvis en fredagsbøn i en moské.

Men ifølge David Vestenskov kan Islamisk Stat, for nu, ikke hamle op med Taliban.

- Styrkeforholdsmæssigt er Taliban Islamisk Stat klart overlegne. Men der er ikke nogen, der kan sige præcis, hvor stærke Islamisk Stat er i Afghanistan.

Facebook
Twitter