Afgørelsens dag for "verdens mest populære politiker"

I dag kan en appeldomstol afgøre korruptionssag mod Brasiliens tidligere præsident Lula.

Ifølge advokat for den tidligere præsident i Brasilien, Lula, bliver dommen i dag ikke afgørende for præsidentkandidaturet. (Foto: SERGIO LIMA © Scanpix)

I den sydlige brasilianske by Porto Alegre afgør tre domsmænd onsdag fremtiden for landets tidligere præsident, Luiz Ignacio Lula da Silva, bedre kendt som Lula.

Imens venter brasilianerne spændt på svaret om, hvad der skal ske med manden, der af USA's tidligere præsident Barack Obama er kaldt "verdens mest populære politiker".

Den tidligere præsident blev i juli sidste år idømt ni og et halvt års fængsel i en sag om korruption, og appeldomstolen skal nu afgøre, hvorvidt dommen skal opretholdes.

Men afgørelsen handler også om, hvorvidt den tidligere præsident har mulighed for igen at opstille som kandidat til det kommende præsidentvalg den 7. oktober i år.

Lula, der i 1980 stiftede Arbejderpartiet, har været på fri fod indtil nu. Og hvis han ikke bliver dømt i dag, er han partiets kandidat til præsidentvalget sidst på året.

Men hvis dommerne stadfæster dommen, kan det koste ham hans præsidentambitioner, selvom dommen kan appelleres til Højesteretten. I så fald kan sagen trække ud og risikere ikke at blive afgjort, inden præsidentkandidaturerne formelt skal indgives den 15. august.

Hvis han bliver dømt, vil det være første gang i landets historie, at det sker for en højtstående leder.

De fattiges forkæmper

Den nu 72-årige Lula blev første gang valgt som præsident i 2003 med over 60 procent af stemmerne, og herefter sad han i to perioder frem til 2011, hvor han stadig nød stor popularitet.

Med en baggrund som tidligere metalarbejder blev fagforeningsmand kendt, da han stiftede Arbejderpartiet og hurtigt blev et symbol på håb for de landets fattige.

Hans socialpolitik, der blandt andet bestod af at hæve minimumslønnen og pensionerne, skabte velstand blandt Brasiliens fattige, og han stod som leder af landet, da det gennemgik den største økonomiske vækst i flere årtier.

Stadig populær

Trods sin korruptionsdom nyder Lula stadig udbredt popularitet, og det i en sådan grad, at han fører med 34 procent af stemmerne foran den nærmeste konkurrent til præsidentposten, den tidligere militærkaptajn, Jair Bolsonaro. Ifølge en meningsmåling fra december står han kun til halvt så mange stemmer.

  • Luiz Inacio Lula da Silva talte til støtter i Porto Alegre i Brasilien. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)
  • Foran appeldomstolen i Porto Alegra demonstrerede mange deres støtter til Lula. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)
1 / 2

Tirsdag var tusindvis af Lulas støtter samlet på gaden i den Porto Alegre, hvor appeldomstolen ligger.

Her stillede Arbejderpartiets frontmand sig frem foran folket og proklamerede, at han fortsætter ufortrødent.

- Der er kun en ting, der kan fjerne mig fra landets gader, og det vil være min død, sagde han.

Korruptionssagen kort

  • Sagen begynder i 2014 som hvidvask af penge, men bliver hurtigt til en korruptionsskandale, hvor det brasilianske arbejderparti bliver involveret. Sagen handler om, at en række politikere og erhvervsfolk har skaffet sig penge via det statsejede olieselskab Petrobas.

  • I foråret 2016 bliver eks-præsidenten og grundlægger af Arbejderpartiet Luiz Inacio Lula da Silva bliver afhørt i sagen og anklaget for at have modtaget bestikkelse.

  • I foråret 2017 rettes nye anklager mod Lula, blandt andet at han skulle have stået bag at have systematiseret bestikkelse af politikere.

  • 12. juli: En føderal dommer i Brasilien dømmer den tidligere præsident ni et halvt års fængsel for korruption og hvidvaskning.

FacebookTwitter