Afhængighed af Facebook sker oftest for de socialt usikre

En norsk undersøgelse peger på, at det er det ofte er socialt dårligt fungerende mennesker, som bliver afhængige af Facebook.

(Foto: © Colourbox)

Brugen af Facebook er eskaleret over de seneste år. Det ses ikke alene i antallet af mennesker som har lavet en brugerprofil, men også i antallet af mennesker, som erkender, at de har et problem med overdrevent brug af den sociale platform.

Forskere ved Bergen Universitet har netop offentliggjort en undersøgelse, hvori de undersøger fænomenet facebookafhængighed. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Psychological Reports. 423 elever ved Bergen Universitet deltog i undersøgelsen.

En af forskerne bag undersøgelsen er doktor i psykologi Cecilie Schou Andreassen og ifølge hende kan der være forskellige årsager til facebookafhængighed.

- Det forekommer oftere hos yngre personer. Vi har også fundet ud af, at folk som er nervøse og socialt usikre bruger Facebook i højere grad end folk der ikke er det. Det hænger sandsynligvis sammen med, at de folk som er nervøse og usikre finder det lettere at kommunikere via sociale medier end ansigt til ansigt, siger hun.

Kvinder bliver oftere afhængigeIfølge forskerne har ambitiøse og velorganiserede mennesker mindre tendens til facebookafhængighed, da de ofte bruger den sociale platform som et værktøj til at pleje arbejde og netværk.

- Vores forskning viser også, at kvinder har større tendens til at udvikle facebookafhængighed end mænd, hvilket sandsynligvis har at gøre med, at Facebook er så socialt, siger Cecilie Schou Andreassen.

Seks advarselssignalerDet kan være vanskeligt at definere om, man er blevet afhængig af Facebook. I den norske undersøgelse har man fundet ud af, at tegnene på facebookafhængighed er de samme som tegnene på afhængighed af stoffer eller alkohol.

Forskerne har derfor udviklet et redskab til at identificere en mulig facebookafhængighed. De kalder den "The Bergen Facebook Addiction Scale" og den går ud på at man vurderer følgende udsagn med tallene: (1) Meget sjældent, (2) sjældent, (3) nogle gange, (4) ofte og (5) meget ofte.

Udsagnene er:

- Du bruger meget tid på at tænke på Facebook eller planlægge brugen af Facebook. - Du føler trang til at bruge Facebook oftere og oftere. - Du bruger Facebook til at glemme personlige problemer. - Du har prøvet at mindske brugen af Facebook uden held. - Du bliver rastløs og irriteret, hvis du ikke har adgang til Facebook. - Du bruger Facebook så meget, så det har haft negativ indflydelse på dit arbejde/din uddannelse.

Får man "ofte" eller "meget ofte" ved mindst fire eller fem af udsagnene, kan det betyde, at du har et problem med facebookafhængighed.