Afhøring af Assange om voldtægtsanklager ventes om få dage

Equador forventer, at Julian Assange vil besvare spørgsmål fra svenske myndigheder om voldtægtsanklager snart.

WikiLeaks-stifter Julian Assange har opholdt sig på Equadors ambassade i London i knap fire år. Nu vil han lade sig afhøre. (Foto: pool © Scanpix)

I løbet af de næste par dage forventes det, at WikiLeaks-stifteren Julian Assange, som har opholdt sig på Ecuadors ambassade i London i over tre år, vil svare på spørgsmål fra de svenske myndigheder om voldtægtsanklagerne mod ham.

Det siger Equadors præsident, Rafael Correa, onsdag ifølge Reuters.

Correa tilføjer, at selve afhøringen vil blive foretaget af ecuadorianske myndigheder på ambassaden.

I december underskrev Ecuador og Sverige en juridisk aftale, som gør det muligt for Sverige at afhøre WikiLeaks-stifteren på ambassaden i London. Det skete efter et halvt års forhandlinger.

Boet på ambassaden i knap fire år

Australske Julian Assange har siden 2012 opholdt sig på ambassaden for at undgå at blive anholdt af britisk politi og udleveret til Sverige, hvor han siden 2010 har været anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder.

Assange frygter, at han i sidste ende vil blive udleveret til USA, hvis han efterkommer svensk politis ønske og møder op til afhøring i Stockholm.

I USA risikerer han at blive stillet for retten og dømt for WikiLeaks' afsløringer af tusindvis af hemmelige dokumenter blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

/ritzau/Reuters