Tema Nordkoreas missiltrussel

Afhopper: Nordkoreas atomplaner lever i bedste velgående

Det er belejligt for det nordkoreanske styre, at USA og Sydkorea får nye statsledere, siger Nordkoreas tidligere ambassadør i Danmark.

Her ses Thae Yong-ho, da han blev udspurgt af et efterretningsudvalg i Seoul i Sydkorea for fire dage siden. (Foto: JUNG UI-CHEL © Scanpix)

Det er ikke mange informationer, der slipper ud af den hermetisk lukkede diktaturstat Nordkorea, ligesom det er med livet som indsats, når nordkoreanere forsøger at undslippe styrets faste greb.

I august lykkedes det dog for landets daværende viceambassadør i London, Thae Yong-ho, at forlade sin post og søge tilflugt i Sydkorea med sin hustru og parrets to sønner.

Kim Jon-un-regimet rådner op indefra.

Afhopper Thae Yong-ho

Bag sig har han en karriere som repræsentant for styret i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang. En karriere, der i 1997 bragte ham til Danmark som Nordkoreas ambassadør.

Afhopningen er en af de mest opsigtsvækkende fra den totalitære stat i de seneste år.

Nu har Thae Yong-ho trods formodede trusler om dødspatruljer fra Nordkorea valgt at udtale sig til de sydkoreanske medier ved et pressemøde.

Han fortæller, at den nordkoreanske diktator, Kim Jon-un, arbejder stålsat på at færdigudvikle atomvåben inden udgangen af næste år.

- Nordkorea vil aldrig opgive sine atomvåben, så længe Kim Jong-un er ved magten, siger Thae Yong-ho ifølge nyhedsbureauet Yonhap.

Her ses Thae Yong-ho ved pressemødet. (© DR Nyheder)

Vil fortsætte militære provokationer

Den nordkoreanske afhopper vurderer, at det er opportunt for Nordkorea, at både Sydkorea og USA får nye præsidenter i 2017.

- På grund af indenrigspolitiske procedurer regner Nordkorea med, at Sydkorea og USA ikke vil være i stand til fysisk eller militært at forhindre Nordkoreas atomudvikling, siger Thae Yong-ho.

Han forventer, at Nordkoreas militære provokationer og atomprøvesprængninger vil fortsætte for at få den sydkoreanske og amerikanske regering til at skifte deres hårde sanktionskurs ud med en politik, der i højere grad fokuserer på at skabe stabilitet.


55-årige Thae Yong-ho opfordrer ifølge Yonhap andre nordkoreanske diplomater til også at hoppe af, hvis de får chancen.

- Kim Jon-un-regimet rådner op indefra, siger han.

Thae Yong-ho har ifølge Yonhap selv planer om at arbejde for en sydkoreansk tænketank for national sikkerhed.

- Jeg har svoret at opløse Kim Jong-un-regimet og at redde vores folk fra en kommende atomkatastrofe, siger han.