Afkræftede eventyrere på vej i sikkerhed efter arktisk drama

Redningsteam har kæmpet sig gennem ismasserne til forkomne polarfarere i Det Nordlige Ishav.

57-årige Børge Ousland (th.) og 53-årige Mike Horn fra Sydafrika har begge lang erfaring med ekspeditioner i arktiske egne. (Foto: Oliver Batchelor DR © Børge Ousland)

Kort efter midnat natten til i dag mødte polarfarerne Børge Ousland og Mike Horn for første gang andre mennesker efter tre måneders ekspedition på tværs af Nordpolen på ski.

Det var de to redningsmænd Aleksander Gamme og Bengt Rotmo, der var sendt ud på isen fra det norske forskningsskib Lance for at finde de to afkræftede eventyrere.

- Vi er lettede. De har gået rundt i det samme område længe, og der har været udfordringer, siger læge Martin Skrove, der er ombord på skibet, via satellittelefon til den norske avis Verdens Gang.

Redningsaktionen blev iværksat, efter at de to eventyrere fra Norge og Sydafrika forleden meldte ud på de sociale medier, at de var ved at løbe tør for madrationer og brændstof.

Samtidig gav de udtryk for, at de efter mere end 80 dage i det iskolde mørke var fysisk og psykisk slidte.

Blandt andet har de fået forfrysninger i det barske klima med temperaturer på ned til minus 40 grader.

Se billeder fra polarfarernes tur her på Børge Ouslands Instagram.

Efter en dramatisk redningsaktion er de fire mænd nu sammen - men de mangler stadig at nå frem til skibet. (© Børge Ousland - Instagram)

'Frygtede det værste'

Efter en foruroligende vejrudsigt tog besætningen på Lance derfor beslutningen om at sende et redningsteam på to mand ud på isen for hurtigst muligt at føre Børge Ousland og Mike Horn tilbage til skibet.

Mindre bekymrende blev det ikke af, at sydafrikanske Mike Horn i går faldt ned i den 600 meter brede issprække, som bevægede sig frem og tilbage mellem dem og de to redningsmænd.

- Jeg ilede til, fik ham op og hjulpet ham ind i teltet, hvor jeg fyrede op under et par af de primuser (gasbrændere, red.), vi har med, fortæller Børge Ousland til norske NRK.

- Jeg frygtede det værste, for det var 25 minusgrader og ret hård vind fra nordøst. Heldigvis gik det godt. Der var ingen frostskader, andet end at han var meget nedkølet.

Mike Horn og Børge Ousland var næsten løbet før mad og brændstof, da de blev reddet. (© Børge Ousland - Instagram)

Endnu ikke i sikkerhed

Dramaet er dog ikke helt slut endnu, for seneste melding er, at de fire mænd her til eftermiddag har slået lejr omkring 12 kilometer fra forskningsskibet, som sidder fast i isen.

Det var planen, at skibet skulle komme de fire mænd i møde og dermed forkorte den vej, de skulle gå, men det blev i første omgang droppet.

- Vi arbejder på den samme plan endnu, men alt udvikler sig konstant, sagde ekspeditionsleder Lars Ebbesen tidligere i dag til Verdens Gang, der følger situationen live.

Ifølge ekspeditionenslederen vil de fire mænd bryde op fra deres lejr sidst på eftermiddagen for at bevæge sig i retning af skibet.

Samtidig forsøger besætningen at skære isen op med motorsave rundt om skibets stævn i håb om, at det kan få isen til at løsne sig, så skibet kan bevæge sig fremad.

Hårdt vejr og drivende is har gjort det vanskeligt at nå frem til de afkræftede eventyrere. (© Børge Ousland - Instagram)

1.800 kilometer tilbagelagt

Børge Ousland og Mike Horn har tilbagelagt 1.800 kilometer på deres ekspedition tværs over Nordpolens iskappe.

De to mænd, der tidligere har krydset Nordpolen, begyndte deres rejse i Nome i Alaska tilbage i september med kurs mod Svalbard i Norge, som målet var at nå i midten af november.

Isen har dog vist sig at være tyndere end normalt, hvilket har givet de to eventyrere større udfordringer undervejs, end de havde ventet.

Turen over iskappen er foregået med ski under fødderne. (© Børge Ousland - Instagram)

Blandt andet har vinden drevet isen mod Grønland, hvilket betyder, at de to polarfarere i perioder dagligt er blevet flyttet flere kilometer i den forkerte retning i forhold til deres mål.

Formålet med ekspeditionen er blandt andet at indsamle viden om, hvordan klimaforandringerne påvirker det arktiske område.

Præcisering: Det fremgik tidligere, at de to polarfarere var nødstedte. Dette er ændret til afkræftede, da de ikke var i direkte nød.