Aflyst, ikke aflyst, aflyst? Håbet om et møde mellem Trump og Jong-un lever

Ifølge USA's forsvarsminister er der måske 'gode nyheder' på vej om mødet.

USA's forsvarsminister, James Mattis, fortalte tidligere, at der kunne være 'muligt gode nyheder' på vej vedrørende topmødet mellem USA og Nordkorea. (Foto: © Yuri Gripas, Scanpix)

Spørgsmålet, om hvorvidt Donald Trump og Kim Jong-un diplomatisk kan nærme sig hinanden, er af en amerikansk talkshow-vært blevet sammenlignet med en kærlighedshistorie: Alle venter spændt på, om parret får hinanden til sidst.

I måneder har verden med spænding fulgt forberedelserne til det stort planlagte stævnemøde i Singapore den 12. juni.

Men igår aflyste Donald Trump mødet og begrundede det med, at den nuværende tone fra Nordkoreas leder er for fjendtlig. Det diplomatiske forhold så ud til at være brast.

Lige indtil at der kom helt andre forsonende toner.

I dag har både Donald Trump og USA’s forsvarsminister, James Mattis, meddelt, at mødet kan være tilbage på skinner.

- Vi har muligvis gode nyheder om Nordkorea-mødet. Hvis vores diplomater kan sikre det, kan mødet være tilbage på ret kurs, lød det fra James Mattis, der i dag mødes med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Pentagon.

Den amerikanske præsident selv var endda ikke afvisende overfor, at mødet stadig kan finde sted den 12. juni, som det hidtil har været planlagt.

Beklager aflysningen

Til et hold reportere fremlagde Donald Trump den udtalelse, det nordkoreanske udenrigsministerium har offentliggjort efter aflysningen af mødet.

- Vi er i kontakt med dem (Nordkorea, red.) lige nu. Det var en meget fin udtalelse, de sendte ud, så nu ser vi, hvad der sker, lød det fra præsidenten.

I udtalelsen beklager Nordkorea aflysningen af mødet og roser Donald Trump for at have truffet den modige beslutning at mødes med Kim Jong-un.

- Den pludselige og ensidige beslutning om at aflyse mødet er uventet for os, og vi kan ikke andet end dybt at beklage det, står der blandt andet.

Da Donald Trump i går meddelte, at USA trak sig fra mødet, understregede han, at landet mere end nogensinde før er forberedt med et militært modsvar, hvis Nordkorea skulle finde på at handle "tåbeligt" og "dumdristigt".

- De amerikanske styrker er klar. Jeg har været i kontakt med både Japan og Sydkorea, og de er klar til at bære deres del af den økonomiske byrde, hvis en sådan beklagelig situation måtte opstå, lød det blandt andet fra præsidenten.