Aflyste fly, indrejseforbud og hotelkarantæner: Omikron får verden til at slå alarm

Sydafrika mener, at de nu bliver 'straffet' for hurtigt at slå alarm.

Lande på stribe har indført rejserestriktioner mod Sydafrika og de omkringliggende nabolande. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)

En ny coronavariant får flere og flere lande til at slå alarm og indføre restriktioner for rejsende, der ankommer fra det sydlige Afrika.

Coronavarianten, der første gang blev opdaget i Sydafrika, har nu fået navnet omikron af Verdensundhedsorganisationen WHO.

Det er variantens høje antal af mutationer, der bekymrer både forskere.

Senest har Australien suspenderet fly fra Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, Seychellerne, Malawi og Mozambique.

Udenlandske rejsende, der har befundet sig i disse lande inden for de seneste 14 dage, bliver nu nægtet adgang til landet.

Omikron har fundet vej til Europa

I går indførte også Danmark og flere andre europæiske lande indrejseforbud for rejsende fra Sydafrika og en række andre lande i regionen.

I Danmark betyder det for eksempel, at man skal lade sig teste og gå i isolation i ti dage, når man kommer til Danmark fra Sydafrika og de tilstødende lande Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini - tidligere kaldet Swaziland.

Alligevel har den nye variant fundet vej til Europa.

En ambulance transporterer flypassagerer fra Sydafrika, der er testet positive for coronavirus, til et hotel, hvor de skal i karantæne. (Foto: LAURENS BOSCH © Ritzau Scanpix)

I går var Belgien det første europæiske land til at bekræfte et tilfælde af den nye variant, og i dag har Storbritannien opdaget to tilfælde af omikron.

I Tyskland og Tjekkiet har sundhedsmyndighederne også mistanke om at have fundet tilfælde af den nye variant.

I Holland er der stor opmærksomhed på 61 personer, der er testet positive med coronavirus, efter at de igår ankom med fly fra fra de to sydafrikanske byer Johannesburg og Cape Town. I alt var der omkring 600 passagerer ombord på de to fly.

Det er endnu uvist, om den nye variant er at finde blandt nogen af de smittede passagerer.

Passagererne blev tilbageholdt i lufthavnen i flere timer efter landingen, mens de blev testet. De 61 personer med en positiv test er nu i isolation på et hotel ved lufthavnen.

Restriktioner er et slag for Sydafrika

Storbritannien har netop tilføjet fire nye lande til deres såkaldte røde liste.

Dermed er rejsende fra ti sydafrikanske lande næget adgang til Storbritannien.

Fra mandag indfører USA også indrejseforbud for udenlandske rejsende fra otte lande i det sydlige Afrika.

Canada, Brasilien og De Forenede Arabiske Emirater er også blandt de lande, der har indført rejserestriktioner for Sydafrika og nabolandene.

I Japan skal personder, der har rejst i det sydlgie Afrika ti dage i karantæne og testes fire gange, for at forhindre den nye variant i at sprede sig.

Sydafrikas udenrigsministerium kritiserer de nye restriktioner mod landene i regionen:

- Fremragende videnskab bør belønnes og ikke straffes, skriver ministeriet i en pressemeddelse.

Og de nye restriktioner kan ramme Sydafrika hårdt, fortæller DR's Afrikakorrespondent, Søren Bendixen:

- Det her sker på et tidspunkt, hvor Sydafrika netop er kommet af alverdens røde lister.

Derfor er det et kæmpe slag for Sydafrika, netop som turistsæsonnen står for døren.

- Noget af det, landet har tabt på turisme det seneste halvandet år, havde man håbet på at tjene ind, siger Søren Bendixen.

FacebookTwitter