Afrika bliver verdens spisekammer

Afrika er et skatkammer af ressourcer for de lande, der får problemer med at brødføde sin stadig voksende befolkning i fremtiden.

En mand betragter byghøsten i Kapchorwa i Uganda. Den skal bruges til ølproduktionen på et nærliggende bryggeri. (© Samson Opus / Demotix)

Det er Afrikas solbeskinnede jord, der skal hjælpe hele klodens befolkning fra at sulte i fremtiden.

Det mener Verdensbanken, der i en nyere strategi for det afrikanske landbrug anslår, at det er muligt at femdoble udbyttet af majs og tredoble produktionen af sukkerrør på kontinentet ved hjælp af private investeringer udefra.

Desuden har Afrika nok ubenyttet land, vand og billig arbejdskraft til at blive selvforsynende og samtidig gro fødevarer til andre dele af verdens stadigt voksende befolkning.

Et marked i Kenyas hovedstad Nairobi bugner af tomater. (© David Mbiyu / Demotix)

- Der er mange perspektiver i at investere i landbrugsudvikling i Afrika. En del af jorden er underudnyttet. I mange afrikanske lande dyrker de afgrøder, der eksporteres, men det er muligt også at transformere det til en fødevareproduktion, siger Stig Jensen, leder af Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.

Lokale skal høres

Men det bliver ikke let, indrømmer Verdensbanken - for udover de økonomiske udfordringer kæmper Afrika fortsat med stammefejder, korruption, tørker og med at komme videre fra en ældgammel landbrugskultur.

Ifølge Stig Jensen er nøglen til udvikling i den afrikanske fødevareproduktion, at man forbedrer samarbejdsrelationerne mellem dem, der investerer, og de lokale.

- Man har ikke involveret de lokale, men har ofte taget jorden fra folk, og det har skabt fejder. Det her kræver samarbejde med de lokale samfund, siger han.

En anden barriere er Afrikas dårlige infrastruktur, der forhindrer transport af fødevarer til de store metropoler, hvor markederne og lufthavnene er.

Dialog er vigtigt

Desuden hærges mange lande af komplicerede og udmarvende konflikter. Alligevel er Stig Jensen optimistisk.

- Det er realistisk med en målrettet indsats, men det tager tid. Dialog er vigtigt, hvis det skal blive succesfuldt, siger han.

Kina og Indien har de seneste år sat sig i spidsen for investeringer i Afrika. Det er stadig uvist, i hvor høj grad de lokale samfund drager nytte af det.

FacebookTwitter