Afrika-ekspert: Skandale får Ugandas flygtninge-glorie til at falme

Fire embedsmænd er under mistanke for at have fusket med landets flygtningetal.

Flygtninge fra Sydsudan ses her i en flygtningelejr i Uganda. (Foto: JAMES AKENA © Scanpix)

Det internationale samfund har i flere år hyldet Uganda for at have taget imod hundredtusindvis af flygtninge fra nabolande som Sydsudan, Burundi og DR Congo.

Men den stjernestatus er kommet under gevaldigt pres, efter at fire højtstående embedsmænd er blevet suspenderet, mistænkt for at have skruet flygtningetallene kunstigt op for at kunne få fingre i flere internationale støttekroner.

Og det kan få store konsekvenser for det østafrikanske land, vurderer Holger Bernt Hansen, som er professor emeritus ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

- Uganda har nærmest fået en helgenglorie for sin modtagelse og behandling af de utrolig mange flygtninge, der er kommet til landet. Men nu kommer der skår i den anseelse, siger han og fortsætter:

- Uganda har levet højt på den velvilje, og det har betydet, at man fra international side har set lidt igennem fingre med andre, mindre gode ting, der er sket på det politiske felt. Eksempelvis i forhold til myndighedernes behandling af demonstrationer. Men den her sag kan i meget høj grad skade Uganda, og landets prestige er på spil.

Svindel i stor stil

Det var lokalavisen Ugandan Daily Monitor, der i sidste uge kunne afsløre, at der muligvis er blevet fusket med flygtningetallene.

Ifølge de ugandiske myndigheder har landet taget imod 1,4 millioner flygtninge fra nærområdet. Men en stikprøve, som avisen foretog i en flygtningelejr tæt på hovedstaden, Kampala, viste, at der slet ikke var så mange flygtninge, som der ellers var blevet registreret.

Ifølge de officielle tal skulle der have boet 26.000 flygtninge i lejren. Men da de blev bedt om personligt at møde op for at få forsyningerne, kom der kun 7.000.

Det førte i weekenden til, at fire højtstående embedsmænd, heriblandt flygtningekommisæren Apollo Kazungu, blev suspenderet. De er under mistanke for at have skruet tallene op for at få flere støttepenge, som de kunne stikke ned i deres egne lommer.

- Det er svindel i stor stil, der er tale om her, om man regner med, at der er blevet svindlet med flere millioner dollar, siger Holger Bernt Hansen.

Den sydsudensiske flygtning Kiden Alice Hope transporterer her den mad mad, som hun har fået af WFP. (Foto: JAMES AKENA © Scanpix)

Men sagen har også givet FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og Verdensfødevareprogrammet, WFP, skår i imaget, understreger han.

Ifølge den ugandiske avis har ansatte hos både UNHCR og WFP deltaget i svindlen, og de to organisationer har indledt egne undersøgelser for at undersøge omfanget.

- Donorernes tillid til FN-organisationerne er også blevet svækket, og både USA og EU har lavet deres egne revisioner for at undersøge, hvad der foregår, siger Afrika-eksperten og fortsætter:

- Derfor er sagen meget pinefuld for både Uganda og organisationerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk