Afrika-korrespondent: En meget desperat situation i Sydsudan

I grænseområdet mellem Sydsudan og Uganda er der kun nødhjælpsmidler til resten af marts, fortæller Søren Bendixen.

Mere end én million sydsudanesere er på flugt fra borgerkrigen, lyder vurderingen fra FN. Her et billede fra grænsen til Uganda, hvor mange tusinder lige nu bor i flygtningelejre. (Foto: JAMES AKENA © Scanpix)

Tusindvis af flygtninge er drevet på flugt fra borgerkrigen i Sydsudan, og desperationen ligger som en tung dyne i grænseområdet mellem Sydsudan og Uganda.

Det fortæller DR Nyheders Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, der netop har været i området.

- I det her område har man kun penge til at hjælpe folk til udgangen af denne måned. Jeg ser en meget desperat situation, siger korrespondenten.

Det billede som Søren Bendixen tegner er meget lig FN's, som i dag har kaldt situationen i fire lande for den største humanitære krise siden 1945.

I Yemen, Sydsudan, Somalia og det nordøstlige Nigeria risikerer flere end 20 millioner mennesker at sulte ihjel, advarer FN's nødhjælpschef, Stephen O´Brien, ifølge The Guardian.

Primært menneskeskabte konflikter

Ifølge DR's Afrika-korrespondent er det internationale samfund ellers blevet bedre til at løse humanitære kriser i Afrika. Men i netop de fire lande, som ifølge FN er særlig hårdt ramt, er det meget svært at komme alle problemerne til livs.

- Det er primært menneskeskabte konflikter, som har gjort, at så mange mennesker nu er drevet fra hus og hjem og er uden adgang til mad og drikke, siger Søren Bendixen og fortsætter:

- Problemet er her, at det er krig, der har skabt krisen. Det, vi ser, er, at nogle af de mest sårbare, dem kan man ikke nå, og det er selvfølgelig et kæmpestort problem samtidigt med, at man har en situation, hvor der ikke er penge nok. Det internationale samfund har ikke finansiering på plads til at hjælpe alle dem her.

Ifølge FN er der desperat brug for, at verdenssamfundet melder sig med ekstra donationer til de ramte lande. Estimatet lyder på, at man har brug for 4,4 milliarder dollar (30,6 milliarder kroner, red.) inden juli, lyder det fra FN's nødhjælpschef, Stephen O´Brien.

Ekstra nødhjælpsmidler løser dog ikke problemet med et snuptag, lyder vurderingen fra Søren Bendixen.

- En ting er, at der skal flere penge til, men noget helt andet er, at man er nødt til at sikre sig en adgang til områder, hvor de stridende parter opererer, så man kan hjælpe de mange mennesker, der sulter, siger Afrika-korrespondenten.