Afrika-korrespondent: Zimbabwes unge vil huske Mugabe som en despot, der ødelagde deres fremtid

Zimbabwes leder fik formøblet sin arv i sine sidste regeringsår - men for landets ældre forbliver han en frihedshelt.

Han sad næsten 40 år på magten i Zimbabwe. Men en af Afrikas største frihedskæmpere endte som en korrupt og inkompetent leder. Nu er han død, 95 år gammel.

- Han blev et billede på ledere, der kommer til og ikke kan finde ud af at stoppe, mens legen er god, fortæller DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

Robert Mugabe førte under sin 37 år lange regeringstid Zimbabwe fra britisk koloni domineret af hvide europæere til en selvstændig, frugtbar økonomi med et stærkt sundheds- og uddannelsessystem.

Men han formøblede det hele i de sidste år af sin regeringstid, fortæller Søren Bendixen.

- Zimbabwe kunne have været Afrikas fremmeste land. Et land med gode uddannelser, frugtbar jord, relativt homogent og uden de store interne konflikter og et stort politisk og socialt engagement i befolkningen. Det kunne have været så godt, siger han.

I stedet er Zimbabwe i dag plaget af skyhøj inflation, lange køer til brød og benzin og et fuldstændig falleret sundhedssystem.

Et stærkt billede på modstandskampen

Robert Mugabe var en del af Zimbabwes sorte befolknings kamp mod den britiske kolonimagt, dengang landet stadig hed Rhodesia.

I 1964 blev han fængslet for at opildne til oprør og sad 10 år bag tremmer. Han flygtede herefter til Mozambique, hvor guerillakrigerne i Zanu, Zimbabwe African National Union, valgte ham som deres leder.

Året efter, i 1980, vandt han landets første demokratiske valg som leder af Zanu.

Rhodesia blev til Zimbabwe, og Robert Mugabe fortsatte med at bruge de første mange år af sin politiske karriere på at opbygge landets uddannelses- og sundhedssystem - og på at tage magten fra det hvide mindretal og give den tilbage til det sorte flertal.

Her taler Robert Mugabe med pressen i oktober 1976 i Geneve. (Foto: - © Scanpix)

Den ældre generation i Zimbabwe vil formentlig huske ham som det enorme symbol, han var for kampen mod den hvide overherre i det sydlige Afrika, fortæller DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

- Han var et enormt stærkt billede på den kamp, også fordi han var så hård. Uanset hvilket land, du bliver præsident i, skal du være hård, men han var noget ganske særligt.

- Han fik skabt et uddannelsessystem, som selv i dag, hvor det hele er faldet sammen, har givet Zimbabwe et uddannelsesniveau langt over gennemsnittet i forhold til resten af Afrika, fortæller Søren Bendixen fra Sydafrika.

Fejslagne landbrugsreformer

For faldt sammen, det gjorde det.

Robert Mugabes styre kom i knibe, efter han i starten af nullerne gjorde det lovligt at beslaglægge hvide landmænds gårde. Det skete efter fejlslagne forhandlinger om landbrugsreformer med de hvide landmænd, som ejede størstedelen af landets jord.

De hvide landmænd blev jaget vildt og måtte efterlade deres gårde.

Robert Mugabes styre blev mødt med bred international fordømmelse. Men hvad der var endnu værre var konsekvenserne for Zimbabwes økonomi. Landbruget var nemlig landets primære indtægtskilde, og økonomien blev kørt i ruiner.

En zimbabweansk landmand bliver behandlet på hospitalet i Marondera i Zimbabwe i april 2001 efter at være blevet kidnappet og overfaldet sammen med fire andre hvide farmere. (Foto: HOWARD BURDITT © Scanpix)

- Mugabe isolerede sig, blev hårdere og hårdere i retorikken og smadrede økonomien fuldstændig, fortæller Søren Bendixen.

Zimbabwes leder begyndte at omgive sig med folk, der støttede ham, heriblandt hans kone Grace, hvis indflydelse skabte yderligere konflikter mellem præsidenten og hans kritikere. Præsidentperioder kom og gik - men Mugabe blev siddende på posten.

Men i sidste ende blev det for meget for selv hans egne cirkler, at han ikke ville gå af. I 2017 blev Mugabe skubbet ud i det, som Søren Bendixen kalder et regulært kup.

En ven, en statsmand, en revolutionær kammerat

Robert Mugabe fik efterfølgende immunitet og en klækkelig pension til stor utilfredshed for mange af hans kritikere.

I dag er der faldet pæne ord fra blandt andre Mugabes efterfølger, Emmerson Mnangagwe, fra Sydafrikas ANC-parti, som ifølge The Guardian kalder den afdøde leder for "en ven, en statsmand og en revolutionær kammerat".

Ja, selv Zimbabwes oppositionsleder Nelson Chamisa har ytret respektfulde ord om Robert Mugabe.

- En kæmpe er faldet. Selvom vi havde store politiske uenigheder med den tidligere præsident, anerkender vi hans kæmpe indsats i frihedskampen, skriver Nelson Chamisa blandt andet på Twitter.

Manden, der smadrede fremtiden

Men for den unge generation af zimbabweanere, dem, der bliver de første i landet til at vokse op uden Robert Mugabe som deres leder, vil opfattelsen være en ganske anden, fortæller Søren Bendixen.

- De unge vil huske ham som en despot, som manden, der har smadret deres fremtid totalt. Det eneste, der kan formilde det, er, at hans efterfølger, Emmerson Mnangagwa, måske er endnu værre, siger han og tilføjer, at økonomien i Zimbabwe i dag er endnu værre, end den var under Mugabe.

Det har ikke hjulpet på tilstandene i Zimbabwe, at det nu er Emmerson Mnangagwa, der er præsident. I januar i år kom det til voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter, efter myndigheder fordoblede prisen på benzin i landet. (Foto: Nic Bothma © Scanpix)

Da Robert Mugabe blev tvunget fra magten i 2017 var der jubel i gaderne. Men på hans dødsdag er der ingen, der fester, fortæller Søren Bendixen.

- Det var en folkefest, en eufori af en anden verden. Men sådan er det ikke i dag. Det er bare et skuldertræk, fortæller han.