Afsat catalansk leder vil respektere udfaldet af kommende valg

Carles Puigdemont vil ikke modsætte sig resultatet af det catalanske valg i december.

Cataloniens afsatte præsident Carles Puigdemont har tænkt sig at respektere udfaldet af det kommende valg i regionen, som den spanske regering har udskrevet til afholdelse den 21. december.

Det har han netop meddelt på en pressekonference i Belgiens hovedstad Bruxelles.

Puigdemont spurgte samtidig regeringen i Madrid: Vil I gøre det samme, hvis det ender med et flertal af løsrivelsespartier i parlamentet?

Ifølge Puigdemont er han ikke på flugt. Men han er taget til Bruxelles for at kaste lys over Cataloniens problem i hjertet af Den Europæiske Union.

- Jeg er her ikke for at søge politisk asyl, sagde han på pressemødet i Bruxelles.

Privatfly til Bruxelles

Puigdemont forlod i går Barcelona umiddelbart inden, at den spanske anklagemyndighed offentliggjorde, at den arbejder på at rejse anklager mod den afsatte catalanske regering for oprør, undergravende virksomhed og underslæb.

Sammen med fem tidligere catalanske ministre kørte han til den sydfranske by Marseille, og her fra gik turen med privatfly til Bruxelles.

Siden Puigdemonts ankomst til Belgien har spekulationerne floreret om årsagen til hans besøg.

Flere har gisnet om, at han ville søge asyl, opsætte en eksilregering eller arbejde for at få en europæisk aktør til at agere mellemmand i forhandlingerne om Cataloniens løsrivelse med regeringen i Madrid.

Spanien fyrede catalansk selvstyre

Den 1. oktober gik catalonierne til folkeafstemning om at løsrive sig fra Spanien. En afstemning, der på forhånd var dømt ulovlig af den spanske forfatningsdomstol.

I fredags erklærede Cataloniens parlament uafhængighed, hvorefter det spanske senat stemte ja til at lade regeringen i Madrid inddrage Cataloniens selvstyre.

Og fredag aften overtog den spanske premierminister Mariano Rajoy så kontrollen over regionen og opløste det regionale parlament og afsatte den catalanske præsident Puigdemont.

Rajoy udskrev også valg i Catalonien, der skal afholdes den 21. december.