Afsløringer fra ny bog: Demokraterne håber på drømmevidne

Demokraterne øger presset for at få lov til at indkalde en af Trumps nærmeste rådgivere som vidne i rigsretssagen.

Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, er på vej med en bog, der kan indeholde oplysninger, Demokraterne gerne vil høre mere om. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

I USA er manges øjne i disse dage rettet mod Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

For efter Boltons eget udsagn sidder han på viden, der kan kaste lys over, hvordan præsident Trump håndterede forholdet til Ukraine og tilbageholdelsen af en milliardstor militær- og sikkerhedsbistand, som Demokraterne mener, Trump har brugt til at afpresse Ukraines præsident.

Derfor er det helt afgørende, at Bolton bliver indkaldt som vidne i den igangværende rigsretssag mod Trump.

Sådan har det lydt fra Demokraterne om og om igen, og nu har de fået yderligere skyts til deres krav, som endnu engang bliver rejst.

Vidne kan være skadeligt for Trump

Af en kladde til Boltons kommende bog, som avisen New York Times refererer, fremgår det angiveligt, at præsident Trump personligt fortalte sin rådgiver, at han var klar til at tilbagehold bistanden til Ukraine, indtil landet annoncerede eller iværksatte de efterforskninger, Trump ønskede. Efterforskninger af Demokraterne og Joe Biden, der ligner en af Trumps største rivaler til det kommende præsidentvalg.

- Under vores rigsretsundersøgelse blokerede præsidenten for vores ønske om at få Bolton til at vidne, og nu forstår vi hvorfor. Præsidenten vidste, hvor skadelig Boltons udsagn vil være, lyder det samlet fra de syv demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus, som fungerer som anklagere i rigsretssagen mod Trump.

Præsidenten har på Twitter afvist, at han nogensinde skulle have fortalt noget til John Bolton. Han har også argumenteret for, at et eventuelt vidneudsagn fra Bolton kan skade landets nationale sikkerhed.

- Jeg har aldrig fortalt John Bolton, at bistanden til Ukraine var betinget af efterforskninger af Demokraterne, inklusive Biden. Hvis Bolton har sagt dette, er det kun fordi, han forsøger at sælge en bog, skriver præsidenten blandt andet.

Bolton klar til at vidne

John Bolton har allerede meddelt, at han vil vidne i sagen, hvis han altså bliver stævnet. For indtil videre er det slet ikke sikkert, at der vil blive indkaldt vidner i rigsretssagen.

På retssagens første dag stemte et flertal imod at føre vidner i den indledende del af sagen, men spørgsmålet vil med al sandsynlighed blive bragt på bane igen i slutningen af denne uge.

Et flertal i Senatet, hvor republikanerne har flertal med 53 mod 47 stemmer, skal dog stemme for at føre vidner, og det har både den republikanske senatsleder, Mitch McConnell, og Det Hvide Hus gjort klart, at det er man ikke synderligt interesseret i.

Enkelte republikanske senatorer har dog givet udtryk for, at de kunne være interesset i at høre fra vidner, og presset øges nu fra de demokratiske anklagere:

- Senatorerne bør insistere på, at Bolton skal indkaldes som vidne og levere noter og relevante dokumenter. Retssagen i Senatet bør afspejle den fulde sandhed, og Bolton kan levere afgørende information, lyder det.

- Der er ikke noget forsvarligt argument for at vente, indtil hans bog bliver udgivet, når informationerne er kritiske i forhold til den helt vigtige beslutning, senatorerne skal tage om, hvorvidt præsidenten skal dømmes skyldig eller ej.

Den republikanske Senatsleder, Mitch McConnell, har udtrykt ønske om at afslutte rigsretssagen så hurtigt som muligt. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Adskillige målinger fra den seneste uge viser, at også et overvejende flertal - omkring 60 procent eller derover - i den amerikanske befolkning gerne vil høre fra forskellige vidner.

Overordnet set er befolkningen dog stadig ligeligt delt i for og imod, om Senatet skal stemme for at fjerne præsident Trump fra posten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk