Afspilning af dramatisk alarmopkald sætter svensk terrorsag i gang

Retssagen mod Rakhmat Akilov, der kørte gennem en menneskemængde i Stockholm, fik en dramatisk start.

Den 39-årige Rahmat Akilov skal efter planen afgive forklaring i næste uge. (Foto: 10510 Johan Hällnäs / TT © Scanpix)

Lyden af en svensk kvinde, der ringer til politiet og beder om at få sendt politi og ambulancer til Dronninggatan i Stockholm markerede en dramatisk start på retssagen mod den 39-årige usbeker Rakhmat Akilov.

Rakhmat Akilov er tiltalt for terror og forsøg på terror i den svenske hovedstad den 7. april sidste år, hvor han kørte en lastbil ind i tilfældige mennesker på Dronninggatan.

Dagen i retssalen har været dedikeret til, at anklageren kunne fremlægge beviserne mod den 39-årige mand. Forud for retssagen er der blevet fremlagt en flere hundreder sider lang forhørsprotokol, hvor beviserne mod manden er beskrevet.

Derfor var det også småt med nye detaljer i sagen i retslokalet.

- Men sagsfremlæggelsen var meget dramatisk.

- For eksempel afspillede man et lydklip fra den kvinde, der ringede til alarmcentralen og sagde, at der skulle sendes ambulancer og politi, fordi der lå døde mennesker på Dronninggatan, siger DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, der har fulgt med i retten i Stockholm i dag.

Hør lydfilen her:

Sekundovervågning presser hovedpersonen

Rakhmat Akilov selv komme ikke til orde i dag, men det er planen, at han skal forklare sig i næste uge. Det forudsætter dog, at han er både fysisk og psykisk i stand til at fremføre sin udlægning af begivenhederne.

Den 39-årige har siddet i det, der bliver kaldt sekundovervågning, siden han blev fængslet den 8. april sidste år.

- Det vil sige, at han er fængslet i en celle med en glasvæg, og så er der nogen, der holder øje med ham hvert eneste sekund, siger Ole Ryborg.

Det er først for ganske nylig, at Rakhmat Akilov har fået en skakcomputer og nogle cd'er med musik ind i cellen, og det har sat sine spor på ham.

- Jeg tror den største bekymring i virkeligheden er, om han rent fysisk og mentalt klarer at udtale sig i næste uge, siger Ole Ryborg og fortsætter:

- Han har selv sagt, at han gerne vil forklare sig, men det er altså en mand, der har været under hårdt pres i den her isolationsfængsling, som han har været i, siden han blev arresteret.

Akilov erkender terrorhandling

Rakhmat Akilov har allerede erkendt og accepteret, at han vil blive dømt for en terrorhandling, når der efter planen falder dom i sagen inden sommer.

- Det er Rakhmat Akilov, som har taget lastbil og kørt den, som anklageren påstår. I bilen var der butangasbeholdere, som han antændte, efter han var kørt ind i Åhlens. Motivet var at indgyde frygt og afbryde Sveriges deltagelse i koalitionen mod Islamisk Stat, siger hans forsvarsadvokat, Johan Eriksson.

- Akilov accepterer at blive dømt for en terrorhandling og at fremkalde frygt hos andre, tilføjer han.

Forsvarsadvokaten tilføjer dog, at erkendelsen ikke indebærer, at Rakhmat Akilov vil erkende sig skyldig i mord på ofrene.