Aftale om flygtninge mellem EU og Tyrkiet smuldrer

Hverken EU, Tyrkiet eller Grækenland lever op til aftale, mener græsk politiker og migrationsekspert.

Flygtninge og migranter på vej fra Serbien til Ungarn. (Foto: © KOCA SULEJMANOVIC, Scanpix)

Siden flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet blev indgået i marts, er 30.000 flygtninge og migranter ankommet til Grækenland, men kun 468 er sendt tilbage til Tyrkiet. Det skriver Berlingske.

- Det giver ikke mening at tale om en aftale længere. Det står klart, at hverken Tyrkiet, EU eller den græske regering lever op til aftalen, siger Dimitris Christopoulos, professor med ekspertise i immigration og tidligere kandidat til Europa-Parlamentet for det græske Syriza-parti, til Berlingske.

En af marts-aftalens hovedelementer er, at enhver flygtning eller migrant, der sejler fra Tyrkiet til græske øer, vil blive sendt tilbage til Tyrkiet.

De tre parters svigt består ifølge Dimitris Christopoulos i, at Tyrkiet intet gør for at forhindre flygtninge i at sejle til Grækenland.

Tilbydes usle vilkår

EU forsømmer sin del af aftalen ved ikke at sende det lovede antal teknokrater til Grækenland for at hjælpe med at håndtere den store opgave med at registrere flygtninge. Og regeringen i Athen sviger ved at behandle sagerne for langsomt.

I de første syv måneder af 2016 er 163.000 flygtninge og migranter kommet til Grækenland fra Tyrkiet. Godt to tredjedele er rejst videre til andre europæiske lande, hovedparten inden aftalen faldt på plads i marts, mens 57.000 stadig befinder sig i Grækenland ifølge Berlingske.

Og ifølge flere hjælpeorganisationer tilbydes de usle vilkår i de græske flygtningelejre. Nogle steder er de hygiejniske forhold for dårlige, andre steder er den gal med sikkerheden.

Desuden lever tusindvis i uvished om deres skæbne, lyder det fra Imad Aoun, pressesekretær for Save the Children.

Nogle af de personer, der søgte asyl i marts har således fået at vide, at deres første interview vil finde sted til december, forklarer han til Berlingske.

/ritzau/