Aftale om sikre zoner skal stoppe kampe i Syrien

Kun kampe mod Islamisk Stat og andre militante islamister vil fortsætte, siger Rusland, Tyrkiet og Iran.

Landene, der er garanter for aftalen, skal blive enige om kort over de sikre zoner inden 4. juni, hedder det i dokument, der er underskrevet af Rusland, Tyrkiet og Iran. (Foto: © handout, Scanpix)

En aftale om sikre zoner i Syrien i seks måneder indgået af Rusland, Tyrkiet og Iran indebærer et stop for alle kampe - også luftangreb, fremgår det af et nyt dokument, som blev offentliggjort lørdag.

Dokumentet om de sikre zoner fastslår, at der skal skabes betingelser for at bringe humanitær hjælp frem til de steder, hvor der er behov for den, og at fordrevne civile skal kunne vende tilbage til deres hjem.

Landene, der er garanter for aftalen, skal blive enige om kort over de sikre zoner inden 4. juni, hedder det videre i dokumentet.

Aftalen kan automatisk forlænges, hvis landene, der garanterer for den, er enige om det.

USA er ikke en del af aftalen, der blev indgået under et møde i Kasakhstans hovedstad, Astana.

Men dokumentet er blevet offentliggjort, efter at USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, fredag talte med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, om Syrien.

Samtalen mellem de to ministre fandt sted dagen efter, at Rusland, Iran og Tyrkiet havde underskrevet aftalen om at indføre sikre zoner i Syrien.

- De to talte om en politisk løsning på borgerkrigen i landet, oplyste en talsperson for det amerikanske udenrigsministerium, Heather Nauert, tidligere i en pressemeddelelse.

Eksperter er skeptiske over, om aftalen om sikre zoner kommer til at gøre en forskel.

Det skyldes især, at hverken den syriske regering eller oprørere var direkte medunderskrivere af aftalen.

Desuden kom den syriske opposition kun med en lunken modtagelse af aftalen.

USA deltager i fredsforhandlinger under FN mandag i Genève. Her har stridende parter været uenige på helt centrale områder.

Den næste runde forhandlinger i Genève finder sted senere i maj.

Over 320.000 mennesker er døde i Syrien, siden krigen i landet begyndte i 2011.

/ritzau/Reuters