Afvist oplægsholder har kaldt Trump syg, narcissistisk og en trussel mod Nato

USA's ambassade krævede oplægsholder fjernet fra talerliste ved konference om Nato.

Stanley R. Sloan anses for at være en af USA's førende Nato-eksperter med omfattende erfaring som rådgiver i Washington på sit cv. (© U.S.Embassy/A.Slabihoud - Scanpix)

Det var for hård kost for USA's ambassade i Danmark at se Stanley R. Sloan på talerlisten ved den nu aflyste konference om Nato-samarbejdet, som skulle have fundet sted i København i næste uge.

Det konstaterede den politiske analytiker, skribent og fellow ved organisationen Atlantic Council selv på Twitter i nat efter først at have tweetet, at han var klar til at rejse til Danmark for at holde sit oplæg.

- Streg den (melding, red.) over. Jeg har lige fået at vide af Atlantsammenslutningen i Danmark, at USA's ambassade i Danmark, der er medsponsor ved konferencen, har nedlagt veto mod min detagelse på grund af min kritiske evaluering af Trumps indflydelse på de transatlantiske relationer.

- Chokeret og bekymret for vores land, lyder det afslutningsvis i tweetet fra Stanley R. Sloan.

Konferencen i anledning af Natos 70-års jubilæum skulle have været afholdt på tirsdag på Frederiksberg Slot i København. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Organisation: Ingen hemmelighed

Ifølge tænketanken Atlantsammenslutningen havde den amerikanske analytiker lovet at levere et 'upolitisk og objektivt indlæg'.

Men efter et krav fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, om at fjerne Stanley R. Sloan fra talerlisten, blev det besluttet helt at aflyse konferencen.

- Det gik godt, lige indtil vi kom op med ideen om at bruge Stanley Sloan som oplægsholder. Han har været ansat i den amerikanske kongres, CIA og er i dag tilknyttet vores søsterorganisation, Atlantic Council. Han har stået for at tale positivt om Nato, og derfor anså vi det som naturligt at invitere en kapacitet som ham.

- Det synes den amerikanske ambassade ikke, siger generalsekretær Lars Bangert Struwe.

Den amerikanske ambassade har i en skriftlig udtalelse oplyst, at der ikke var enighed om Stanley Sloan som oplægsholder, da han i 'sidste øjeblik' blev tilføjet talerlisten:

- At Mr. Stanley Sloan i sidste øjeblik blev tilføjet talerlisten fulgte ikke den samme velovervejede fremgangsmåde med fælles enighed om beslutningerne, som blev fulgt i rekrutteringen af de øvrige talere.

Carla Sands, USA's ambassadør i Danmark (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kritik af Trump: En syg narcissist

Man skal ikke lede længe på nettet for at finde ud af, at den politiske analytiker er modstander af manden i Det Hvide Hus, Donald Trump.

Denne karakteristik af USA's 45. præsident fremførte han eksempelvis i juni 2017 i et essay med titlen (oversat til dansk) 'Donald Trump og Nato: Historisk alliance møder ahistorisk præsident'.

- Denne præsident lader til at være motiveret af en række faktorer, inklusive instinkter affødt af en narcissistisk personlighed, hans behov for at blive elsket, hans personlige familie og finansielle bevæggrund samt hans beundring af 'stærke ledere'.

Men essayet er langt fra den eneste gang, Stanley R. Sloan har ytret sig i hårde vendinger om præsidenten i offentligheden.

En gennemgang af hans Twitter-profil viser, at han jævnligt kommenterer præsidentens adfærd.

- Et bevis på, hvor syg han er, skriver Stanley R. Sloan eksempelvis 27. november i år på det sociale medie.

Kommentaren er en reaktion på det billede, Donald Trump samme dag bragte på Twitter, hvor hans eget ansigt erstatter skuespilleren Sylvester Stallones på plakatfotoet til boksefilmen 'Rocky'.

USA's præsident vakte stor opsigt verden over, da han 27. november offentliggjorde dette manipulerede foto på sin Twitter-profil. (Foto: Eric Baradat © Scanpix)

Udpeger Trump som Nato-trussel

Dagen efter det tweet om Trumps manipulerede billede skriver Stanley R. Sloan på Twitter, at Trump har sat USA's lederskab i bakgear.

- Vi får meget at indhente, når den næste præsident skifter tilbage til ansvarlig kørsel i alliancen, lyder det fra forfatteren med henvisning til USA's rolle i Nato.

Han udpeger desuden Trump, der aldrig har lagt skjul på, at han opfatter forsvarsalliancen som utidssvarende, som den største trussel mod dens overlevelse.

I samme ombæring nævner Sloan dog også Ungarns premierminister, Viktor Orban, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

I et andet tweet - for fire dage siden - giver Nato-eksperten uden omsvøb udtryk for, at han ønsker Trump langt væk fra Det Hvide Hus.

Det fremgår af hans kommentar til den californiske senator Kamala Harris' beslutning om at trække sig fra kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

- Jeg tror stadig, du ville være blevet en fantastisk præsident. Jeg ville have elsket at se dig på debatscenen mod Trump. Bliv venligst i kampen!

Tidligere vicepræsident Joe Biden i debat med senator Kamala Harris - hun har nu trukket sig fra kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Har ondt af ambassade-ansatte

I forbindelse med sin aflyste deltagelse i konferencen i København beklager Stanley R. Sloan i dag over for personalet på ambassaden, som han har ondt af:

- Fordi de "skal arbejde for en ambassadør, der repræsenterer en præsident med så lidt respekt for deres dedikation og vigtige mission", skriver han på Twitter.

USA's ambassade på Østerbro i København. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

- Ifølge min erfaring er de fleste ambassademedarbejdere (bortset måske fra en eller to, der støtter ambassadøren), lige så frustrerede over denne regerings afskyelige adfærd og potentielt forræderiske beslutninger, som de fleste af os.

- Jeg har en fornemmelse af, at det er lige så meget tilfældet i København som andre steder.

DR Nyheder har forsøgt at få kontakt til Stanley R. Sloan for at få en kommentar til aflysningen af konferencen - indtil videre uden held.

Til Information siger han:

- Aflysningen siger meget om regeringen. Jeg ved ikke, om det er en koordineret tilgang over for kritikere, men jeg har et etableret ry for at være Trump-kritisk og har udtrykt mine bekymringer, siden han blev valgt, siger han.

- Jeg havde i sinde at holde en objektiv tale, hvor jeg kunne komme med min analyse af Nato-alliancen og selvfølgelig også ytre min bekymringer om de interne og eksterne udfordringer, der truer alliancen og Vesten, siger Stan Sloan til Information.

Facebook
Twitter