Airbnb beskyldes for at affolke franske storbyer

Der bliver færre indbyggere i centrum af Paris, hvor boligpriserne stiger igen.

Fra balkonen på rådhuset har borgmesteren for Paris’ første arrondissement, Jean-François Legaret, udsigt til verdens største kunstmuseum Louvre. (Foto: Bjørn Willum)

Antallet af beboere er dykket med op til fem procent mellem 2009 og 2014 i en stribe af Paris' centrale arrondissementer, hvor turister holder mest af at komme.

Det viser nye tal fra Frankrigs statistiske kontor.

Lave fødselsrater kan forklare noget, men så langt fra det hele. Så meget er de lokale folkevalgte i byernes by - uanset partifarve - rørende enige om.

De peger på, at udviklingen er sket nogenlunde parallelt med, at Airbnb har gjort Paris til den by i verden med flest turistlejemål på hjemmesiden: omkring 60.000 ifølge franske medier.

Flere boliger, færre indbyggere

På rådhuset i Paris' første arrondissement - der blandt andet huser kunstmuseet Louvre - udlægger borgmester Jean-François Legaret teksten:

- Vi har kæmpet hårdt for at omdanne kontorlokaler til boliger. Der er blevet skabt socialt boligbyggeri i arrondissementet. Udbuddet af boliger er altså steget. Hvordan kan det være, at vi med flere boliger har fået færre indbyggere? Den eneste rationelle forklaring er naturligvis dette fænomen med galopperende turistlejemål, siger borgmester Legaret til DR Nyheder.

Myndighederne i Paris har ikke noget imod, at fastboende parisere udlejer deres bolig til turister, når de er på ferie eller orlov. Det må man gøre helt op til fire måneder om året i henhold til gældende fransk lov.

Ingen personlige ejendele

Men Airbnb har ifølge myndighederne voldsomt øget et eksisterende marked for ulovlig korttidsudlejning af boliger året rundt. Ifølge bystyrets overslag er 20.000 boliger i den franske hovedstad siden 2009 blevet lavet om til ulovlige turistlejemål.

Lejligheder der typisk er kendetegnet ved pæn og funktionel indretning uden skyggen af personlige ejendele.

De færreste udlejere af sådanne boliger ønsker at stille op til interview.

- Jeg ønsker ikke at udtale mig om det. Det generer mig lidt. Især fordi det er ilde set, lyder det over telefonen fra en udlejer, som en kollega kom i kontakt med, da hun for et par år siden lejede en af disse anonyme Airbnb-lejligheder i Paris.

En fransk tv-station gik sidste år mere radikalt til værks og bookede en lejlighed med skjult kamera.

- Det er en forretning. Jeg bor her ikke, indrømmede deres grinende boligejer, der udlejede over 10 lejligheder i Paris via Airbnb.

Træt af Airbnb-turister

I det historiske Marais-kvarteret er pensionisten Gérard Simonet godt træt af af Airbnb-turister.

Han bor i et smukt gammel lejlighedskompleks, hvor balkonerne vender ud til en indre gårdhave med skulpterede buske og velfriserede grusstier.

Gérard Simonet foran lejlighedskomplekset hvor han bor i Paris’ historiske Marais-kvarter. (Foto: Bjørn Willum)

Og så bruger han sit otium som formand for 'Vivre le Marais!' - en forening af beboere i Paris' historiske Marais-kvarter.

- Folk ankommer både dag og nat og larmer med deres rullekufferter, holder fest med musik og mange mennesker i samme lejlighed. De efterlader affald på trappeafsatsen og sorterer det ikke, som man gør i Paris, opremser Simonet.

Mere profitabelt

På en gylden plade på husmuren står der ellers tydeligt på både engelsk og fransk, at "korttidslejemål er forbudt".

Alligevel må ejendomsfællesskabet jævnligt gribe ind for at stoppe udlejning til turister - i nogle tilfælde endda ved at stævne naboerne i retten.

Simonet har også en enkel forklaring på, hvorfor det alligevel fortsætter: Det skæpper langt mere i kassen end traditionelle lejemål til bosiddende parisere.

- Jeg vil vurdere, at korttidsleje er 50 procent mere profitabelt end langtidsudlejning, siger han.

'Byen bør tilpasse sig Airbnb'

Bare én kilometer derfra triller amerikanske Brent af sted med sin store sorte rullekuffert hen over den smukke Place des Vosges.

Han skal bo hos sin kusine i denne omgang, men, siger han, har stor - og udelukkende positiv - erfaring med at leje via Airbnb.

Amerikanske Brent og hans kusine Rebekah har boet i AirBnB-lejligheder i mange byer i både USA og Europa. (Foto: Bjørn Willum)

Om han forstår parisernes bekymring?

- Jeg kan bestemt føle med folk, der får nye og larmende naboer hver dag i lejligheden ved siden af. Men, jeg tror, min pointe er, at det ikke er Airbnb's udfordring, siger Brent.

- Jeg mener, byen bør være i stand til at tilpasse sig Airbnb's model for at forhindre denne type situationer, der er meget ødelæggende for beboerne, siger den 32-årige amerikaner, inden han ruller videre.

Facebook
Twitter