Airbnb dropper udlejning i israelske bosættelser på Vestbredden

I fremtiden vil det ikke være muligt at finde husly i besatte områder via udlejningstjenesten.

Over 600.000 israelske jøder bor i Østjerusalem og på den besatte vestbred. Her er det bosættelsen Maale Edumim med over 37.000 indbyggere, som ligger øst for Jerusalem. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)

Airbnb trækker stikket på alle portalens omkring 200 udlejere i israelske bosættelser på Vestbredden.

Det skriver udlejningstjenesten og understreger, at det ifølge amerikansk lov er fuldt lovligt at gøre forretning i de besatte områder.

- På samme tid mener mange i det internationale samfund, at selskaber ikke skal handle med dem (de israleske bosættere, red), fordi de mener, at selskaberne ikke skal tjene penge i områder, hvor folk er blevet tvangsforflyttet, skriver Airbnb.

Airbnb erkender i pressemeddelelsen, at det "bestemt ikke er ekspert, når det angår regionens historiske stridigheder".

Men it-giganten, der tjener milliarder på at formidle udlejning af privatboliger, har konsulteret eksperter i sagen og blandt andet skelet til, om udlejningsannoncerne bidrager til "menneskelig lidelse".

- Vi konkluderede, at vi måtte fjerne annoncerne i israelske bosættelser på den besatte vestbred, som er kernen i tvisten mellem israelerne og palæstinenserne, skriver Airbnb.

Israelsk minister: Racisme

Airbnb har indtil nu lagt hjemmeside til udlejere i områderne, fordi selskabet troede på værdien i at lade mennesker møde hinanden over hele verden.

- Vi ved, at folk vil være uenig med denne beslutning og anerkender deres perspektiv. Dette er en kontroversiel sag, skriver Airbnb i pressemeddelelsen.

Og sagen er ganske rigtig blevet en varm kartoffel ganske hurtigt.

Ifølge den israelske avis Jerusalem Post siger Israels minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan, at han vil tage sagen op med USA.

- Der findes nationale konflikter over hele verden. Airbnbs ledelse må forklare hvorfor den tager et racistisk standpunkt mod nogle af Israels borgere, siger han ifølge avisen.

Tidligere israelsk ambassadør til USA, Michael Oren, undrer sig over, hvorfor Airbnb ikke tager lignende initiativer på Cypern og Krim eller i Vestsahara og Tibet.

- Airbnbs politik er selve definitionen på antisemitisme. Ingen burde bruge dets tjenester, siger han.

Danske penge investeret i bosættelser

Saeb Erekat, der er PLO generalsekretær og det palæstinensiske selvstyres hovedforhandler i fredsforhandlinger med Israel, skriver i en pressemeddelelse, at Airbnbs beslutning er positiv, men skulle have inkluderet Østjerusalem.

- Vi gentager vores opfordring til FNs Menneskerettighedsråd om at frigive databasen over virksomheder, der tjener på den israelske koloniale besættelse, skriver han.

Herhjemme viste en rapport fra Danwatch sidste år, at pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner havde omkring tre milliarder kroner investeret i selskaber, som havde aktiviteter i israelske bosættelser på den besatte vestbred.

Under en efterfølgende forespørgselsdebat i Folketinget sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at bosættelserne ifølge regeringen "underminerer muligheden for en tostatsløsning og er ulovlige efter folkeretten" og at den fraråder "engagementer og aktiviteter, der er rettet mod at styrke bosættelser".

Udenrigsministeren understregede dog også, at det ikke var statens opgave at gribe ind over for investeringerne.