Facebook oplevede mandag sin værste aktiedag i fire år, da onlinegigantens aktie faldt med 6,8 procent på den amerikanske børs.
Næsten 224 milliarder kroner blev ifølge CNN Money barberet af Facebooks markedsværdi, som nu ligger på 3.025 milliarder kroner.
Faldet kommer i kølvandet på weekendens afsløring af, at analyseselskabet Cambridge Analytica, der blandt andet arbejde for den republikanske politiker Donald Trump under det amerikanske præsidentvalg i 2016, angiveligt har fået ulovlig adgang til data om 50 millioner intetanende amerikanske vælgere.
Dataen er blevet høstet via deres personlige Facebook-profiler, og sagen har sat fokus på Facebooks privatindstillinger og eksterne firmaers brug og videresalg af personlige oplysninger.
Sagen har også fået både amerikanske og europæiske politikere til at kræve en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der er sket.
Senest har direktøren for det britiske datatilsyn, Elizabeth Denham, meddelt, at hun vil have en retskendelse for at kunne ransage Cambridge Analyticas kontor i London.
Det sker, efter at den britiske tv-station Channel 4 i går kunne afsløre, at analyseselskabets chefer pralede med, at de kunne påvirke valg rundt om i verden gennem blandt andet digital manipulation.
- Jeg synes, at vi alle bør være chokerede over dette, sagde Elizabeth Denham ifølge Reuters til tv-stationen.
Facebooks øverste sikkerhedschef, Alex Stamos, meddelte i nat, at han vil træde tilbage.
Cambridge Analytica har afvist alle beskyldningerne mod dem.
Sagen kort
- •
Søndag kunne aviserne The Observer og The New York Times fortælle, at Cambridge Analytica høstede brugerdata fra 50 millioner Facebook-konti, uden at folk var vidende om det.
- •
Dataen blev opsnappet via en app fra firmaet Global Science Research, der både indsamlede viden om brugerne og deres venner. Men ifølge Facebooks regler må en virksomhed ikke videresælge den viden til en anden virksomhed, hvilket Global Science Research har gjort i dette tilfælde.
- •
Formålet var ifølge en tidligere ansat at forudsige og påvirke, hvor amerikanske vælgere ville sætte deres kryds ved præsidentvalget.
- •
Cambridge Analytica blev ifølge aviserne støttet af den amerikanske rigmand Robert Mercer, der er en af Donald Trumps største støtter, og det blev ledet af Steve Bannon, som indtil i sommer var en af Donald Trumps nærmeste rådgivere.
- •
Topanklageren i delstaten Massachusetts, Maura Healey, har indledt en efterforskning, og Facebook har suspenderet Cambridge Analitytica's konto.
- •
Fra EU-niveau har man også krævet en undersøgelse af sagen.