Aktivister: Tillad abort for gravide med zika-virus

Det er kriminelt at få foretaget en abort i Brasilien - nu vil aktivister have, at der bliver gjort en undtagelse for kvinder, der er smittet med zika-virussen.

Det er endnu uvist, præcis hvad forbindelsen er mellem zika-virussen og den markante stigning i tilfælde af mikrocefali - altså når børn fødes med for små hoveder og hjerner. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

En gruppe aktivister vil bede den brasilianske Højesteret om at ændre landets strikse abortlovgivning, så kvinder, der er smittet med zika-virus, fremover kan få en abort.

Det skriver BBC.

Baggrunden for forslaget er mistanken om, at zika-virussen medfører misdannelsen mikrocefali - for små hoveder og hjerner, hos børn, hvis mødre er smittet med virussen.

Det er ellers strengt forbudt at få foretaget en abort i Brasilien. Kun i tre tilfælde gives der tilladelse - ved voldtægt, medicinske nødstilfælde eller hvis fosteret lider af en fødselsmisdannelse ved navn anencephaly.

Kvinder fra fattige områder i det nordvestlige Brasilien er særligt udsatte for at blive uønsket gravide, og det skaber stor frygt i den kvindelige befolkning, siger Debora Diniz, som er juraprofessor ved Brasilia Universitet og en af hovedkræfterne bag forslaget.

- Lige nu har vi en gruppe kvinder i det her land, som er bange for at blive gravide, og som ikke ved, hvad der kommer til at ske i løbet af graviditeten, siger hun til BBC.

Forslaget har mødt kritik for at udnytte frygten for zika-virus til at gennemføre ændringer i abortlovgivningen. Men ifølge Debora Diniz er det et spørgsmål om at sikre kvinders rettigheder.

- Vi lever i et land, hvor fattige kvinder ikke har mulighed for at skaffe prævention eller mulighed for at få en tidlig diagnose i tilfælde af microcefali. Abort er kun en lille del af et større problem, siger hun.

Sagen kort

  • Op til 27 lande er berørt af zika-virus - herunder Brasilien, men også lande som Thailand, Mexico og Maldiverne.

  • Virussen bliver overført fra Aedes-myggene til mennesker.

  • Kun en ud af fem personer vil opleve symptomer.

  • Hvis man får symptomer, kan der gå op til tre uger fra smitte til symptomer.

  • Symptomerne er mild sygdom med feber, udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse.

  • Der er mistanke om, at infektion med zika-virus hos gravide øger risikoen for, at fosteret får alvorlige misdannelser af hovedet og hjernen - såkaldt mikrocefali.

  • Årsagen er blandt andet, at der de seneste måneder er sket en stigning i både zika-virus-smittede og nyfødte med misdannelser i form af mikrocefali primært i Brasilien.

  • Verdenssundhedsorganisationen WHO forventer, at op mod fire millioner mennesker vil blive smittet med virussen.

Facebook
Twitter