Aktivister: Tillad abort for gravide med zika-virus

Det er kriminelt at få foretaget en abort i Brasilien - nu vil aktivister have, at der bliver gjort en undtagelse for kvinder, der er smittet med zika-virussen.

Det er endnu uvist, præcis hvad forbindelsen er mellem zika-virussen og den markante stigning i tilfælde af mikrocefali - altså når børn fødes med for små hoveder og hjerner. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

En gruppe aktivister vil bede den brasilianske Højesteret om at ændre landets strikse abortlovgivning, så kvinder, der er smittet med zika-virus, fremover kan få en abort.

Det skriver BBC.

Baggrunden for forslaget er mistanken om, at zika-virussen medfører misdannelsen mikrocefali - for små hoveder og hjerner, hos børn, hvis mødre er smittet med virussen.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Se Tema

Det er ellers strengt forbudt at få foretaget en abort i Brasilien. Kun i tre tilfælde gives der tilladelse - ved voldtægt, medicinske nødstilfælde eller hvis fosteret lider af en fødselsmisdannelse ved navn anencephaly.

Kvinder fra fattige områder i det nordvestlige Brasilien er særligt udsatte for at blive uønsket gravide, og det skaber stor frygt i den kvindelige befolkning, siger Debora Diniz, som er juraprofessor ved Brasilia Universitet og en af hovedkræfterne bag forslaget.

- Lige nu har vi en gruppe kvinder i det her land, som er bange for at blive gravide, og som ikke ved, hvad der kommer til at ske i løbet af graviditeten, siger hun til BBC.

Forslaget har mødt kritik for at udnytte frygten for zika-virus til at gennemføre ændringer i abortlovgivningen. Men ifølge Debora Diniz er det et spørgsmål om at sikre kvinders rettigheder.

- Vi lever i et land, hvor fattige kvinder ikke har mulighed for at skaffe prævention eller mulighed for at få en tidlig diagnose i tilfælde af microcefali. Abort er kun en lille del af et større problem, siger hun.

Sagen kort

  • Op til 27 lande er berørt af zika-virus - herunder Brasilien, men også lande som Thailand, Mexico og Maldiverne.
  • Virussen bliver overført fra Aedes-myggene til mennesker.
  • Kun en ud af fem personer vil opleve symptomer.
  • Hvis man får symptomer, kan der gå op til tre uger fra smitte til symptomer.
  • Symptomerne er mild sygdom med feber, udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse.
  • Der er mistanke om, at infektion med zika-virus hos gravide øger risikoen for, at fosteret får alvorlige misdannelser af hovedet og hjernen - såkaldt mikrocefali.
  • Årsagen er blandt andet, at der de seneste måneder er sket en stigning i både zika-virus-smittede og nyfødte med misdannelser i form af mikrocefali primært i Brasilien.
  • Verdenssundhedsorganisationen WHO forventer, at op mod fire millioner mennesker vil blive smittet med virussen.