Aktivister vil stoppe højreradikale med hundelorte og blomster

I San Francisco har en gruppe borgere valgt at protestere mod en højreradikal demonstration på utraditionel vis.

Højrefløjsgruppen "Patriots Prayer" har planlagt en demonstration på stranden Crissy Field nær den ikoniske Golden Gate-bro i San Francisco. (Foto: Elizabeth Candy / EyeEm © (c) Getty images)

Hundelorte. Masser af hundelorte.

Cirka sådan lyder reaktionen fra en gruppe af borgere i San Fransisco, som er utilfredse med, at en demonstration arrangeret af den yderste højrefløj er planlagt til at finde sted i byen i morgen.

I stedet for at møde demonstranterne med bannere, skilte og vrede tilråb har arrangørerne nemlig i stedet valgt at opfordre folk til at lade deres hunde lette sig i det område, hvor demonstrationen skal finde sted - og ikke rydde op efter sig selv.

"Efterlad en gave til vores "alt-right"-venner. Tag din hund med til Crissy Field og lad dem besørge sig - og husk ikke at rydde op", lyder det i en opfordring på Facebook.

Civil ulydighed uden vold

Aktionen finder sted knap to uger efter, at voldelige sammenstød mellem to demonstrationer i Charlottesville udviklede sig fatalt.

Her blev en kvinde dræbt, da en mand kørte en bil ind i den moddemonstration, der var stablet på benene i protest mod en march arrangeret af blandt andet nynazistiske og højreradikale grupper.

Protesten i San Francisco er netop et forsøg på at vise sin utilfredshed på en fredelig måde, fortæller en af arrangørerne bag hundelortsaktionen.

- Jeg så for mig, hvordan de her "alt-right"-folk skulle trampe rundt i lorten. Det er et forsøg på civil ulydighed, hvor vi ikke er nødsaget til at stå ansigt til ansigt med dem, siger Tuffy Tuffington, som er idémand bag protesten, til The Guardian.

Blomster til deres hår

En anden gruppe vil følge byens traditioner fra 1968, hvor San Fransisco blev samlingspunktet for den amerikanske hippiebevægelse, og bekæmpe demonstrationen med blomster.

"Når nynazister og højrradikale samles i vores midte, vil vi endnu engang tune ind på kærlighedsfrekvensen og møde dem med blomster til deres hår", skriver Shannon Bolt i Facebook-gruppen "Blomster mod fascisme".

Samtidig vil højrefløjsdemonstranterne blive mødt af blandt andet klovne og draq-queens, skriver The Guardian.

- Med den her type kreative aktioner forsøger vi at fjerne frygten. Vi bekendtgør, at vi har tænkt os at bekæmpe dem, og at vi kommer til at have det sjovt, grine og elske hinanden, mens vi gør det, fortæller LGBTQ-aktivist Cleve Jones til The Guardian.

Inspireret af walkathon

De mange modprotester er blandt andet inspireret af indbyggerne i den sydtyske by Wunsiedel, der i 2014 som modsvar til en årlig nynazistisk march har arrangeret en sponsoreret såkaldt "ufrivillig walk-a-thon".

Her blev der doneret penge til en organisation, der bekæmper ekstremisme, for hvert skridt nynazisterne tog under deres demonstration.

Samme type protest har fundet sted i Frederikstad i Norge, hvor penge indsamlet ved en ny-nazistisk demonstration mod homoseksuelle gik til en lokal LGBT-forening.

Indtil videre har knap 1.000 mennesker meldt sig til hundelortsbegivenheden på Facebook. Gruppen vil også rydde op efter sig dagen efter.

Facebook
Twitter