Akut kejsersnit, leverbetændelse og difteri: Kom tæt på danske læger og sygeplejerskers hverdag i flygtningelejr

For den enkelte flygtning kan mødet med danske læger og sygeplejersker være forskellen på liv eller død.

(Foto: © Asger Mow, dr)

En lille dreng, der kæmper med komplikationer på grund af mæslinger. En nyfødt baby, der ikke trækker vejret, og en ung mor, der har fået konstateret difteri.

Hvis det ikke var for danske læger og sygeplejersker, der arbejder som udsendte i en flygtningelejr for rohingyaer i Bangladesh, havde de tre personer måske ikke været i live i dag.

Hvem kan vi hjælpe?

Ofte må man som udsendt foretage en benhård prioritering af, hvem det giver mening at hjælpe. Det kaldes også triagering.

I fire små videoer kan du følge to læger og to sygeplejersker på arbejde på felthospitaler og en sundhedsklinik.

De er udsendt af henholdsvis Røde Kors og Læger Uden Grænser til den kæmpestore flygtningelejr i Bangladesh, der huser op mod en million fordrevne rohingyaer.

Merete Rønnow er udsendt af Røde Kors. Hun arbejder til dagligt som operationssygeplejerske på Gentofte Hospital.

I videoen her assisterer hun ved et akut kejsersnit. Babyen bliver født men trækker ikke vejret, så det bliver hurtigt kritisk.

Mads Geisler er læge og udsendt af Læger Uden Grænser.

I videoen her undersøger Mads en lille dreng. Drengen var voldsomt dehydreret og ramt af en stor lungebetændelse som følge af mæslinger.

Christian Jensen er til daglig praktiserende læge i Præstø. Men her er han cheflæge på et felthospital, udsendt af Røde Kors.

I videoen er en ældre mand med smitsom leverbetændelse kommet på klinikken. Men Christian må afvise at behandle ham.

Astrid Opstrup arbejder normalt som sygeplejerske på Rigshospitalet. Men på sundhedsklinikken her er hun i gang med til at behandle en ung mor med difteri.

Det er en akut luftvejsinfektion, man kan dø af. I Danmark er difteri en del af vaccinationsprogrammet, og der har ikke været tilfælde herhjemme i mange år.

Sundhedsmagasinet er rykket udenfor Danmarks grænser i aften og følger udsendte læger og sygeplejersker i en flygtningelejr. Det er kl. 21.55 på DR1. Efterfølgende kan programmet ses på dr.dk/tv.