Albanere stjal organer fra serbere

Human Rights Watch vil have Kosovo til at undersøge anklager om, at albanske oprørere fjernede organer fra serbere.

Carla del Ponte, tidligere chefanklager ved FN's krigsforbryderdomstol, afslører i en ny bog, at albanske oprørere slog serbere ihjel for at stjæle deres organer. (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch beder nu Kosovos regering om at undersøge beskyldninger om, at etnisk albanske oprørere under krigen i slutningen af 1990'erne dræbte snesevis af serbere og solgte deres organer.

Det er den tidligere chefanklager ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag, Carla del Ponte, som i en ny bog skriver, at der blev begået forbrydelser af den karakter.

Fodrede fangerne op

I et brev til Kosovos regering opfordrer Human Rights Watch til, at myndighederne ser nærmere på anklagerne. Brevet er sendt fortroligt til regeringen for en lille uge siden.

Carla del Ponte skriver, at hun har oplysninger om, at mellem 100 og 300 personer - næste alle serbere - blev ført fra Kosovo ind i det nordlige Albanien, hvor de fik fjernet deres indre organer og blev slået ihjel.

- Nogle af de yngre, sundere fanger blev angiveligt opfodret, undersøgt af læger og aldrig slået, hedder det i brevet fra Human Rights Watch, inden deres organer blev fjernet.