Aleksej er rejst til Danmark for at undgå russisk militærtjeneste: 'Jeg tror, at det er måden at redde mit liv på'

Den unge russer har forladt alt, fordi han frygter at blive sendt til Ukraine for at kæmpe.

Mens hundredtusinder af russiske mænd bliver indkaldt til militæret, vælger tusinder at flygte. DR har talt med en af dem. (Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk)

- Du er nødt til at tage flugten, situationen er alt for farlig. Tag flugten i dag.

Sådan lyder ordene fra Aleksejs mor. Hun frygter, at hendes søn, som er i 20'erne, kan blive suget ind i Ruslands krig i Ukraine.

- Jeg har et studie, et job, et helt liv her i Moskva, som jeg ikke bare kan forlade, svarer den unge russer sin mor.

Det er midt-september, og Aleksej forstår ikke helt morens bekymring. Indtil få dage senere, den 21. september, hvor Vladimir Putin taler til nationen.

Her annoncerer den russiske præsident en delvis mobilisering, som betyder, at 300.000 russiske mænd fra reserven skal indkaldes til krigen i Ukraine.

Få dage senere ankommer den unge russiske mand til København.

Målet er bare at komme væk

Den russiske præsidents tale får Aleksej til at blive lige så bekymret som sin mor. Han frygter at blive en af de hundredtusindvis af russiske mænd, som forventes blive indkaldt til at deltage i en krig, han er imod.

Og uden at tænke videre over det, træffer han beslutningen om at forlade sit land.

- Mit mål er at krydse grænsen. Der er ikke nogen plan for, hvad jeg skal den næste dag. Det skal gøres nu, inden det er for sent, fortæller han.

På få timer beslutter han sig for, hvordan han skal ud af Rusland. Han skal nordpå, til en start til Helsinki i Finland. Men det meste er booket. Og de billetter, der ikke er booket, bliver dyrere og dyrere.

Der er ingen flybilletter, busserne er fyldte, og togbilletterne er for længst udsolgt. Men det lykkes ham at tage til Sankt Petersborg, hvor han kan betale en privatchauffør kontanter for at blive kørt til Finland.

Bilkøen ind til Helsinki var ikke længere end 40 minutter og er dermed langt kortere end de uendeligt lange køer nede ved den russiske grænse til Georgien.

Køen ved den finske grænse (Foto: © PRIVATFOTO)

Aleksej kommer sikkert over grænsen og tager til Helsinkis lufthavn, hvor han køber en flybillet til København. En af hans bekendte har talt godt om Danmark.

Mens han sidder i flyveren, bliver han konfronteret med, at han ikke ved, hvor han egentlig er på vej hen. Han ved bare, at han har mulighed for at opholde sig i Europa i 90 dage.

Men en ting er han sikker på. Han er parat til at få et nyt liv udenfor Rusland og starte forfra.

- Nu tænker jeg, at jeg gerne vil blive - jeg vil ikke tilbage og løbe risikoen. Jeg tror, at mit liv nu går ind i et nyt kapitel. Nu starter jeg fra nul.

Han var ellers glad for sin tilværelse i Moskva, hvor han havde både job, familie, venner og en lejlighed, fortæller han.

- Jeg havde alt, hvad jeg havde brug for.

- Jeg vil ikke det her. Men jeg tænker, at det kan være meget farligt i fremtiden, og situationen var så skidt, at jeg forlod alt. Jeg tror, at det er måden at redde mit liv på. Jeg har ikke en god plan nu. Jeg afventer bare situationen.

"Flertallet af folk vil ikke det her"

Aleksej er netop landet i København, da DR interviewer ham i DR Byen.

Her fortæller han, at han er ked af, at han skal forlade sit land som følge af en krig, som han ikke har bedt om, men betaler prisen for.

Han oplever, at russerne i Europa og resten af verden bliver set som aggressive og onde, selv om krigen ikke er befolkningens valg.

- Flertallet af folk vil ikke det her, siger han.

- Jeg vil gerne sige til alle, at det ikke er folket, der har valgt det her. De har lidt som følge af den politiske situation i årevis.

Det store spørgsmål for Aleksej er, hvad han nu skal stille op. Han overvejer at blive i Danmark og forsøge at skaffe sig en indtjening, fortæller han. Men han er ikke sikker.

Om han senere skal søge om asyl, forlade Europa eller vende tilbage til Rusland, ved han heller ikke endnu.

Aleksej er langt fra den eneste unge russiske mand, der har forladt Rusland efter præsident Putins annoncering af den delvise mobilisering.

  • Kilometerlang kø ved en grænseovergang mellem Georgian og Rusland. (Foto: © MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT, Ritzau Scanpix)
  • Tidligere på ugen oplyste den georgiske indenrigsminister, Vakhtang Gomelauri, at der de seneste dage dagligt har været 10.000 russere, der har krydset grænsen. (Foto: © Irakli Gedenidze, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranter på den georgiske side af grænsen. (Foto: © VANO SHLAMOV, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Det ses blandt andet ved kilometerlange køer ved grænsen til nabolandet Georgien, mens omkring 100.000 russere den seneste uge har krydset overgangen til nabolandet Kazakhstan.

Ifølge uafhængige russiske medier har over en kvart million russere forladt landet til fordel for lande som Georgien, Kasakhstan, Mongoliet og Finland.