Algerierne jubler i gaderne efter at have presset 82-årig 'marionetpræsident' fra magten

Siden februar har der været massive demonstrationer i det nordafrikanske land.

Der er glæde og fest i gaderne i Algeriets hovedstad, efter at landets præsident, Abdelaziz Bouteflika, i går trådte tilbage i en tale på landsdækkende tv.

Den 82-årige politiske veteran, som har siddet i kørestol siden et hjerteanfald for seks år siden, har været under stigende pres fra befolkningen for at gå af.

Siden midt i februar har der i stigende grad været massive demonstrationer i hele landet, særligt efter at Bouteflika indledningsvist annoncerede, at han ville stille op som præsident for endnu en periode.

Demonstrationerne har trods deres størrelse oftest været fredelige.

Magteliten skal fjernes

Presset på Bouteflika blev endnu større, da landets jurist-sammenslutning støttede protesterne. Da også militæret sluttede op om befolkningens krav, førte det i går til præsidentens afgang.

Ifølge BBC siger mindst en ledende aktivist dog, at demonstrationerne vil fortsætte. Bouteflika er de seneste år blevet anset for en marionet for "le pouvoir" - magteliten bestående af erhvervsfolk, politikere og militæret.

Abdelaziz Bouteflika under et møde i begyndelsen af marts. (Foto: handout © Scanpix)

- Med guds hjælp får vi en 100 procent demokratisk overgang - det er meget vigtigt. Vi skal have fjernet hele det tidligere regime, og det er det allersværeste, siger én af demonstranterne, Selmaoui Seddik, til BBC.

Det forestående valg, som var planlagt til 18. april, er nu udsat, og regeringspartiet FLN har annonceret en national konference om reformer.

Borgerkrig og hjerteanfald

  • Bouteflika kom til magten i 1999 og tilskrives æren for afslutningen på blodige algierske borgerkrig, som staten udkæmpede med islamistiske grupper.

  • Hans parti FLN har dog været ved magten i Algeriet siden uafhængighedskrigen med Frankrig, som sluttede i 1962.

  • I mange år blev hans regimes popularitet understøttet af gode priser på olie, som udgør 85 procent af landets eksport. Indtægterne medførte, at landet kunne investere i infrastruktur og boliger, ligesom unge kunne få favorable lån.

  • I 2011 nåede Det Arabiske forår også til Algeriet, men opstanden blev lagt ned, da Bouteflika kom protesterne i møde ved at hæve en årelang undtagelsestilstand.

  • De senere år har faldende oliepriser og indtægter dog medført, at den algierske stat ikke længere har råd til store investeringer, ligesom arbejdsløsheden er stigende.

  • Samtidig er tilliden til Bouteflika, som sjældent har optrådt offentligt efter et hjerteanfald i 2013 og har rejste til udlandet for behandling, faldet kraftigt.

  • Mange mener, at den aldrende og syge præsident er så svækket og uarbejdsdygtig, at han i realiteten har fungeret som en marionet for militæret og en elite af forretningsfolk i landet.

  • Sidstnævnte gruppes magt har vakt særlig vrede, fordi Algeriet har været præget af nogle erhvervsskandaler, blandt andet om narkosmugling i halalkød og pres på politikere for at lempe importlove.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk