Algeriet erkender fejl under gidselaktion

- Vi er i gang med at evaluere vores fejl, siger algerisk udenrigsminister, som forsvarer sikkerhedsstyrker.

Det var ved dette oliefelt, at gidseldramaet fandt sted i Algeriet. (© Scanpix)

De algeriske sikkerhedsstyrker begik flere fejltagelser under gidseldramaet på gasanlægget In Aménas, erkender landets udenrigsminister Mourad Medelci.

- Vi er i gang med at evaluere vores fejl, siger udenrigsministeren til norsk TV 2 uden at gå i detaljer med, hvilke fejltagelser der konkret er tale om.

Han understreger dog, at den operation, som sikkerhedsstyrkerne sidste lørdag iværksatte for at stoppe terroraktionen efter knap fire døgn, lykkedes. De stormede anlægget, da gidseltagerne begyndte at henrette de sidste gidsler i deres varetægt.

- Ord alene kan ikke løse problemet. Der må også handling til. Vi handlede målbevidst, for vi har haft alt for mange døde i vores land gennem de sidste år, siger Mourad Medelci.

600 taget som gidsler

Militante islamister havde belejret gasanlægget, der drives af norske Statoil, britiske BP og det lokale selskab Sonatrach, siden onsdag morgen 16. januar, hvor over 600 af anlæggets ansatte blev taget som gidsler.

Dagen derpå lykkedes det algeriske styrker at få befriet de fleste gidsler under en militæraktion, som lederne fra de lande, der havde statsborgere på stedet, deriblandt Storbritannien og Norge, ikke var blevet orienteret om på forhånd.

Og selv om både USA, Frankrig og Storbritannien efter dramaets afslutning har bakket op om de algeriske myndigheders måde at håndtere situationen på, advarer eksperter om, at sagen kan få udlændinge til at holde sig væk fra Algeriet.

Det håber udenrigsministeren dog ikke bliver tilfældet.

- De, som er aktive i Algeriet, har klart givet udtryk for, at de vil fortsætte med at arbejde i Algeriet, og at det er den bedste måde at svare terroristerne på, siger Medelci, som mener, det fortsat er trygt at arbejde i det nordafrikanske land.

Statoil vil have klarhed

Omkring 40 gidsler blev dræbt ved terroraktionen mod gasanlægget i Sahara-ørkenen tæt på grænsen til Libyen. Fire norske Statoil-ansatte er blandt de omkomne, mens én fortsat er savnet.

Statoils ledelse har bedt Algeriet forklare en række ting omkring terroraktionen, som den norske energigigant forventer at få svar på.

- Det er vigtigt for Statoil og alle (involverede, red.) virksomheder at få klarlagt alle forhold, siger selskabets fungerende landechef i Algeriet, Rolf Magne Larsen.

For øjeblikket er alle norske og udenlandske Statoil-ansatte trukket ud af Algeriet, og koncernen har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med Statoils engagement i landet.

/ritzau/NTB

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter