Alle gode gange tre: Underhuset skal stemme om EU-skilsmisseaftale

Afstemningen bliver afgørende for, om brexit udsættes indtil sidst i maj.

Premierminister Theresa May har tilbudt at træde tilbage hvis hendes aftale med EU bliver vedtaget. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Det britiske underhus skal igen i morgen tage stilling til premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale med EU.

Det har Andrea Leadsom, der er formand for Underhuset i Storbritannien, netop slået fast i parlamentet.

Denne gang skal Underhuset dog kun tage stilling til den ene af de to tekster, som parlamentarikerne har stemt om de andre gange.

Afstemningen i morgen kommer nemlig kun til at gælde selve skilsmisseaftalen og ikke også den politiske erklæring, som lederne i EU godkendte i november sidste år.

Den politiske erklæring om rammerne for det fremtidige forhold handler om kommende handels- og samarbejdsaftaler mellem EU og Storbritannien.

Den britiske parlamentsformand, John Bercow, har tidligere afvist at lade aftalen komme til afstemning igen.

Nu godkender han en ny afstemning, fordi aftalen er "væsentligt anderledes", idet der ikke skal stemmes om den politiske erklæring.

Alle muligheder er stadig åbne

Theresa Mays skilsmisseaftale med EU har allerede været sendt til afstemning to gange, uden at der var flertal for den.

Bliver den ikke vedtaget inden ugens udløb, er næste EU-deadline 12. april, hvor Storbritannien senest skal gøre klart, om det vil holde valg til EU-parlamentet.

Vil Storbritannien ikke det, forlader Storbritannien EU uden en aftale, den såkaldte no-deal, samme dag. Er briterne til gengæld klar til at afholde EU-valg, er en yderligere udsættelse fortsat mulig.

- Det betyder i praksis, at indtil den dato er alle muligheder stadig åbne, lød det fra EU-præsident Donald Tusk i sidste uge.

Blandt andet regeringens nordirske støtteparti og parlamentariske grundlag, Democratic Unionist Party (DUP), afviser stadig at stemme for skilsmisseaftalen.

May har tilbudt at træde tilbage

Flere parlamentarikere, som tidligere har stemt imod, har dog sagt, at de vil sige ja til Mays aftale denne gang, fordi alternativet er værre.

Samtidig har premierministeren forsøgt at tilskynde dem ved at love, at hun vil træde tilbage tidligere end forventet, hvis aftalen vedtages.

Det løfte forventes at kunne friste nogle af hendes kritikere, som hellere ser en anden profil for bordenden, når forhandlinger om de fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien indledes i forbindelse med landets udtræden.

Aftalen med EU gælder nemlig kun vilkårene for den såkaldte separationsperiode på to år, som skal bruges til at få eksempelvis en ny handelsaftale på plads mellem briterne og den europæiske union.

Bliver aftalen godkendt af Underhusets politikere i morgen, forventes Storbritannien at udtræde af EU 22. maj.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter