Alle stemmer er talt op: 61,31 af grækerne stemte nej

Afstemningen i går i Grækenland gav stort flertal til nej-siden, og EU-præsident Donald Tusk har indkaldt eurolandene til topmøde i morgen.

Stemmerne tælles op i Grækenland, og det blev ikke det tætte resultat, som meningsmålingerne havde spået. (Foto: Eirini Vourloumis © Scanpix)

Nej-siden vandt en jordskredssejr i gårsdagens folkeafstemning i Grækenland med opbakning fra 61,31 procent af stemmerne mod 38,69 procent til ja-siden.

Det viser en opgørelse på det græske indenrigsministeriums hjemmeside, efter at alle stemmer er talt op.

Dermed har et overvældende flertal af de græske vælgere, der afgav deres stemme, fulgt deres regerings opfordring og afvist de internationale långiveres krav til flere græske reformer og besparelser til gengæld for endnu flere penge til den græske økonomi, der er presset helt i bund.

Allerede få minutter efter, at de første valgstedsmålinger i aftes blev offentliggjort, meddelte det franske præsidentpalads, at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i dag er i Paris for at drøfte

det græske afstemningsresultat med Frankrigs præsident, François Hollande, og EU-præsident Donald Tusk har indkaldt eurolandenes ledere til topmøde i morgen.

I Athen siger en regeringstalsmand, at Grækenland omgående vil have genoptaget forhandlingerne med de internationale kreditorer og håber at få en aftale på plads snarest.

- Ingen grund til bekymring

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, har op til folkeafstemningen sagt, at grækernes problemer snart vil være løst, hvis grækerne stemmer nej til de internationale långiveres krav.

- Der er ingen grund til bekymring. Vi vil stå med en aftale 48 timer efter folkeafstemningen, har Tsipras sagt i en tv-tale.

9.858.508 grækere stemte i går, og det svarer til en stemmeprocent på 62,5.

Advarsler fra øvrige euro-lande

Den græske finansminister, Yanis Varoufakis, har ifølge nyhedsbureauet Reuters i går haft møde med med repræsentanter for de græske banker for at diskutere situationen.

- Med dette modige "nej" fra det græske folk, der har ignoreret frygten skabt af lukkede banker og medierne, vil vi forsøge at samarbejde med vores partnere, og vi vil én for én invitere dem for at se, om vi kan finde sammen, siger Varoufakis.

Op til folkeafstemningen har der været mange advarsler fra de andre eurolande om, at Grækenland vil ryge ud af euroen, hvis vælgerne afviser det udspil, der lå på forhandlingsbordet, inden Tsipras sidste weekend pludselig udskrev folkeafstemning.

Men Grækenland har ingen overvejelser om at begynde at trykke pengesedler med en ny møntfod, fastslår Euclid Tsakalotos, der har koordineret forhandlingerne med landets kreditorer.

- Vi taler ikke om en parallel møntfod. Jeg tror ikke, de smider os ud af euroen, siger Euclid Tsakalotos.

/ritzau/

FacebookTwitter