'Alt er lukket ned': Coronakrise og israelske bombardementer presser Gazastriben

Coronanedlukningen i Gazastriben kommer oven i 17 dage med israelske bombardementer.

Det er et skrækscenarium, hvis coronasmitten breder sig, siger DR Nyheders korrespondent. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Der var panik foran supermarkederne, da der tirsdag blev indført en nedlukning med udgangsforbud i 48 timer i Gazastriben.

Hamas-bevægelsen, der kontrollerer området, lukkede samfundet ned, efter en familie på fire blev testet positiv for covid-19.

- Alt er lukket ned, og der er så nogle enkelte steder, man kan købe mad og medicin, siger DR's korrespondent i Mellemøsten, Michael S. Lund.

De fire smittede, der bor i flygtningelejren al-Maghazi, var de første tilfælde af smitte blandt befolkningen i Gazastriben. Tidligere tilfælde i området har alle befundet sig i karantænefaciliteter efter at have opholdt sig i udlandet.

Skrøbelig overfor udbrud

Efter nedlukningen er trådt i kraft, har området registreret yderligere 26 coronatilfælde samt de første to coronarelaterede dødsfald siden marts.

Skulle smitten fortsætte med at sprede sig i området, vil det hurtigt kunne få katastrofale følger, mener Michael S. Lund.

- Gazastriben er et meget tæt befolket område med få hospitalsressourcer, derfor er det et skrækscenarium, hvis smitten breder sig, siger han.

Ifølge Johns Hopkins University har 137 personer mistet livet efter at være blevet smittet med coronavirus i de palæstinenstiske områder Gazastriben og Vestbredden.

  • Grønthandleren her er en af de få, der har fået lov at holde åbent under nedlukningen i Gazastriben. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
  • Under udgangsforbuddet er det kun tilladt for indbyggerne at handle hos købmanden eller gå på apoteket. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
  • Stranden er tom i områdets største by, Gaza City, efter nedlukningen trådte i kraft. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)
  • Politiet har været på gaden for at sikre, at udgangsforbuddet er blevet overholdt. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)
1 / 4

Gazastriben er et af de tættest befolkede områder i verden. Området, der er på størrelse med Mors, har nemlig en befolkning på 1,9 millioner mennesker - omkring en tredjedel af dem bor i flygtningelejre.

Landets sygehusvæsen er desuden meget skrøbeligt, og har kun omkring 20 respiratorer til rådighed til de mange indbyggere.

En katastrofe oveni en anden

Nedlukningen i Gazastriben kommer, efter Israel har bombet området 17 dage i træk, og indbyggerne står med begrænset adgang til elektricitet.

Spørger man Michael S. Lund, kunne timingen ikke være meget værre for coronaens indtog i Gazastriben.

- Det er en ekstremt svær situation for indbyggerne. Dem, jeg taler med, beskriver det som endnu en katastrofe oven i de bombninger, de i forvejen er udsat for. Nu kommer så frygten for, hvad der sker, hvis coronavirusset breder sig, siger han.

  • Israel har sendt flere bombefly over Gazastriben i de seneste to uger. Her ses øjeblikket, hvor en bombe rammer tidligt fredag morgen sidste uge i den sydlige del af Gazastriben. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
  • Israel har smidt bomber i Gazastriben, efter der blevet fyret raketter og balloner med sprængstof fra Gaza mod Israel. (Foto: SAID KHATIB © Scanpix)
  • Gazastriben kontrolleres af den palæstinensiske bevægelse Hamas, der anses som en terrororganisation af EU, USA og Israel. (Foto: Ibraheem Abu Mustafa © Scanpix)
1 / 3

I løbet af de sidste to uger har Gaza været i en bombeudveksling med Israel. Uroen begyndte, da palæstinensere sendte raketter og hundredvis af balloner med brændbart materiale fra Gaza mod Israel, hvilket har medført ildebrande flere steder i det sydlige Israel.

Israel har efterfølgende svaret igen med bombardementer i Gazastriben mod, hvad de israelske myndigheder selv kalder militære mål tilhørende Hamas-bevægelsen.

  • Palæstinensere sender balloner med sprængstof ind over tæt ved flygtningelejren al-Bureij den 12. august. (Foto: SAID KHATIB © Scanpix)
  • Det er blandt andet balloner som denne, der blev sendt over grænsen. (Foto: Mohammed Abed © Scanpix)
  • Ballonerne med sprængstof har startet flere brande på marker i det sydlige Israel tæt ved Gazastriben. (Foto: Jack guez © Scanpix)
1 / 3

Underlagt blokade

Israels bombninger i området er også gået udover strømforsyningen for landets indbyggere, der nu har ingen eller kun meget begrænset adgang til elektricitet. Det skyldes, at områdets eneste kraftværk er blevet lukket af de israelske myndigheder.

De fleste indbyggere i Gazastriben har i forvejen kun adgang til elektricitet imellem fire og otte timer om dagen. Det skyldes blandt andet, at området er underlagt en økonomisk blokade af nabolandene Israel og Egypten.

I Gazastriben står befolkningen uden elektricitet under coronanedlukningen, efter Israel lukkede for områdets eneste kraftværk. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)

Blokaden betyder, at befolkningen har meget begrænset adgang til olie og gas, at fiskere ikke må fiske i størstedelen af havet omkring dem, og at nødhjælp ikke kan nå ind i området.

Israel og Egypten indførte blokaden i Gazastriben, efter Hamas-bevægelsen overtog magten i området i 2007. Den palæstinensiske bevægelse anses af EU, USA og Israel som en terrororganisation.

Facebook
Twitter