Alt gik galt under bin Laden-mission

Militæraktionen, som fik ram på Osama bin Laden, er blevet udråbt som en succes. Men i virkeligheden gik næsten intet efter planen, viser nye oplysninger.

23 elitesoldater, en tolk og en sporhund ved navn Cairo deltog i operationen i Abbottabad. (© Scanpix)

Amerikanske elitesoldater fra enheden SEAL Team 6 trænede i månedsvis op til den operation i Pakistan, der dræbte al-Qaedas leder Osama bin Laden.

Eftersom operationen skulle foregå dybt inde i Pakistan - uden Pakistan var informeret på forhånd - vidste soldaterne, at de kun fik én chance for at få ram på bin Laden.

Tæt på fiasko

Det fremgår af nye detaljer om aktionen, som nyhedsbureauet Associated Press har offentliggjort på baggrund af interview med anonyme embedsmænd.

Aktionen er siden blevet udråbt som en stor succes for det amerikanske militær, men i virkeligheden var den meget tæt på ende i fiasko. For stort set intet gik, som man havde planlagt.

Knibtangsmanøvre

Planen var, at to Black Hawk helikoptere skulle flyve to hold Navy Seals til bin Ladens villa i Abbottabad.

Det ene hold skulle ved hjælp af reb fire sig ned på gårdspladsen mellem en høj sikkerhedsmur og huset, mens det andet hold skulle sættes af på taget af villaen. Tanken var så, at de to hold skulle bevæge sig mod hinanden i en overraskende knibtangsmanøvre.

Nødlanding

Men uforudsete vejrforhold i Abbottabad gjorde, at den ene helikopterpilot tabte kontrollen over sin maskine, som han nødlandede inden for en ydre sikkerhedsmur.

Herefter turde piloten i den anden helikopter ikke engang forsøge at svæve over bygningen. I stedet blev soldaterne sat af uden for den yderste sikkerhedsmur. Overraskelsesmomentet var fuldstændig væk.

Var forberedt

Heldigvis havde elitetropperne under træningen forberedt sig på netop dette ugunstige scenarium. Og soldaterne gik derfor i gang med at sprænge sig vej til al-Qaeda-lederen gennem flere mure.

Tre Navy Seals fandt efter cirka 15 minutter bin Laden i en fordelingsgang på tredje sal. Da soldaterne mente, at bin Laden forsøgte at få fat i et våben, skød de ham i brystet og i hovedet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk