Alt tyder på valgsejr til den italienske højrefløj: 'Folket har sendt et klart signal'

Højrefløjsalliancen, anført af Giorgia Meloni, står til at få 42 procent af stemmerne, viser en exitpoll fra italienske Rai tv.

Giorgia Meloni mødte pressen i Rom med et skilt, hvor der står 'Tak, Italien'. Hendes parti, Fratelli d’Italia, ser ud til at blive landets største, ifølge de seneste exitpolls. (Foto: © Andreas Solaro, Ritzau Scanpix)

Alle målinger op til valget tydede på en sejr til højrefløjen ved det italienske valg, og det ser ud til, at det holder stik.

Selvom de sidste stemmer stadig mangler at blive optalt, viser de seneste exitpolls, at en højrefløjskoalition, der er ledet af partiet Fratelli d’Italia – Italiens Brødre – med Giorgia Meloni i spidsen, har fået lidt over 42 procent af stemmerne.

Dermed ser koalitionen ud til at få flertal i det italienske parlamentet.

Fratelli d’Italia står til at blive det største af de tre partier i højrefløjsalliancen med mellem 22,5 og 26,5 procent af stemmerne ifølge den seneste exitpoll.

Hvis Giorgia Meloni kan danne regering med sine partnere, ser hun ud til at blive landets første kvindelige premierminister.

Og Meloni har i nat også erklæret sig selv som vinder af det italienske valg.

- Italienerne har sendt et klart signal om deres ønske om en højrefløjsregering, ledet af Fratelli d’Italia, sagde hun til de fremmødte journalister ved partiets valgfest i Rom.

Hun understregede, at partiet vil stå i spidsen for alle italienere og ikke forråde folkets tillid.

- Hvis vi bliver bedt om at danne landets regering, gør vi det for alle italienere og med alle. Vores mål er at forene folket og fokusere på det, der samler os, i stedet for det, der deler os. Vores største mål som politisk magt er, at italienerne igen skal være stolte over at være italienere og bære landets farver med stolthed. Det er vores mål, lød det fra Meloni.

De øvrige partier i højrefløjsalliancen er Forza Italia, ledet af tidligere premierminister Silvio Berlusconi, og partiet Lega, ledet af tidligere indenrigsminister Matteo Salvini.

Bliver Meloni premierminister, som det lige nu ser ud til, vil hendes fokus først og fremmest være rettet mod italienerne.

Det siger Anna Gaarslev, DR’s Europakorrespondent.

- Hun er nationalist. Hun er på samme hold som Ungarns Viktor Orban og Frankrigs Marine Le Pen. Hun vil sænke skatterne, hjælpe med elregningerne og forsvare italienernes interesse i EU.

  • Selvom alle stemmer ikke er talt op, erklærede Giorgia Meloni sig som vinder i nat. (Foto: © ETTORE FERRARI, Ritzau Scanpix)
  • Her takkede hun alle, der havde stemt på hende, samt hendes partnere i de andre højrefløjspartier. (Foto: © Guglielmo Mangiapane, Ritzau Scanpix)
  • Og hun understregede, at hun ikke vil svigte deres tillid. (Foto: © Guglielmo Mangiapane, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Og hvis tallene fra de seneste exitpolls holder, så har hun en fordel, når der skal dannes en højrefløjsregering.

- Sagen er den, at hendes parti er blevet større end forventet, og de andre partier i højrefløjskoalitionen er blevet mindre end forventet. Så derfor står hun stærkt internt i det trekløver, der ser ud til at skulle lave regering. Set udefra betyder det blandt andet, at den hårde line mod Rusland, som Italien har været en del af indtil nu, den bliver der nok ikke rokket ved, siger Anna Gaarslev.

Berlusconi og Salvini har lange og tætte bånd til Rusland og præsident Putin, og de har åbent kritiseret Vestens hårde kurs mod Putin efter invasionen af Ukraine. Meloni derimod er fast tilhænger af Vestens hårde linje.

Markant lavere valgdeltagelse

Sent i aftes så valgdeltagelsen ud til at blive en af de lavere af slagsen. Og det holdt også stik.

Ifølge den italienske indenrigsminister var det kun 63,9 procent af italienerne, der stemte ved søndagens valg. Ved sidste valg var det 72,9 procent.

Og selvom alle stemmer ikke er talt op, har centrum-venstreblokken, med Det Demokratiske Parti, erkendt deres nederlag.

- Det er en trist aften for landet, siger Debora Serracchiani, næstformand i Det Demokratiske Parti, natten til mandag, ifølge Reuters.

- Højrefløjen har flertal i parlamentet, men ikke i landet, siger hun og tilføjer, at partiet fremover vil være det største oppositionsparti.

Centrum-venstreblokken står til at få mellem 25,5 og 29,5 procent af stemmerne, viser seneste exitpoll.

Næstformand i Det Demokratiske Parti, Debora Serracchiani. (Foto: © Tiziana Fabi, Ritzau Scanpix)

Fortidens fascisme spøger stadig

De, der ikke er tilhængere af Meloni, frygter, at spøgelserne fra landets fascistiske fortid igen vil vise deres ansigt med hende som premierminister.

Fascismen blev stiftet af den italienske diktator Benito Mussolini efter Første Verdenskrig.

Det forventes da også, at Meloni vil danne den mest højreorienterede regering siden Anden Verdenskrig, skriver BBC.

Men Giorgia Meloni har flere gange understreget, at Fratelli d’Italia er et fuldt og helt demokratisk parti, hvor der ”ikke er plads til nostalgiske holdninger”.

- Italiens højrefløj har for længst lagt fascismen bag sig, forsikrede hun for nylig.

Det var også mere moderate toner, der lød fra Meloni under hendes sejrstale i nat.

Hvor hun ved tidligere arrangementer har lagt meget vægt på, hvad hun i hvert fald ikke brød sig om – blandt andet Gurli Gris – sagde hun, at samarbejde med alle er nødvendigt for at tackle de problemer, der er i Italien, men også i EU.

- Dette er en stolt nat for os, men det er kun begyndelsen og ikke en målstreg. Den situation, Italien og også EU er i lige nu, er utrolig kompleks. Og den kræver, at alle bidrager, og at der opretholdes den gensidige respekt, der er basis for enhver dialog i et demokratisk system, sagde hun i nat.

Meloni og hendes, måske, kommende regeringspartnere: Lederen af partiet Lega, Matteo Salvini (venstre) og lederen af partiet Forza Italia, Silvio Berlusconi, ved et valgmøde 22. september. (Foto: © ALBERTO PIZZOLI, Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret med citater fra DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.