Alternative für Deutschland (AfD)

De drømmer om D-marken - veluddannet og med en drenget charme

Velovervejet og med drenget charme er Bernd Lucke talsmand for AfD og et kendt ansigt i Tysklands politiske talkshows. (Foto: © Odd Andersen, Scanpix)

Politisk orientering:

Uklar - muligvis konservativ eller højrepopulistisk

Topkandidat:

Bernd Lucke

Partifarve:

Rød/blå

Medlemmer:

Cirka 11.000

Mærkesager:

Stop for hjælp til kriselandene, opløsning af euro-samarbejdet, genindførelse af D-Marken

Historielæreren fortæller…

... ikke så meget. AfD blev dannet i foråret og er et af Tysklands nyeste partier. Partiet har én stor mærkesag, og det er euroens endeligt - muligvis efterfulgt af D-Markens genindførelse i Tyskland.

For at nå derhen vil AfD stoppe hjælpen til kriselandene og gøre det lettere at forlade euro-samarbejdet.

AfD siger, at de ikke har noget imod kriselandene. De vil tværtimod redde Europa fra euroen, som de mener spalter kontinentet.

Bag det ny parti står en række fremtrædende tyske økonomer og erhvervsfolk. Og de har gode argumenter for deres projekt.

Partiets temperatur lige nu…

AfD mønstrer kun to procents vælgertilslutning, men dets potentiale er større. For halvdelen af tyskerne anser euroen for at være en fejltagelse. Hver tredje drømmer om D-Markens genkomst.

Når AfD ligger så lavt i målingerne, så skyldes det nok, at partitoppen ganske vist virker seriøs, men at der blandt partiets medlemmer også er folk fra den yderste højrefløj.

Det gør, at mange tyskere tager afstand fra AfD - men måske stemmer de alligevel på partiet.

Selv hvis AfD ikke kommer over spærregrænsen på fem procent, så kan partiet komme til at koste Angela Merkel det flertal, hun går efter. For blandt partiets tilhængere er mange skuffede konservative og liberale.