Alvorlige torturanklager mod USA-læger

USA's regering bør åbne en egentlig efterforskning, for at undersøge om amerikanske læger har medvirket til at forbedre torturmetoder, siger læge-organisation.

USA's regering bør åbne en egentlig efterforskning, for at undersøge om amerikanske læger har overvåget og kontrolleret tortur af fanger, siger organisationen Læger for Menneskerettigheder.

Og de har brugt de indsamlede informationer til at optimere metoderne, der under Bush-regeringen blev betegnet som 'forstærkede afhøringsmetoder".

Frigivne dokumenter

Den amerikanske organisation har gennemgået frigivne dokumenter fra de amerikanske efterretningsorganisationer og fra militæret.

Ifølge organisationen viser dokumentationen, at læger har medvirket i eksperimenter på fanger, og dermed har de og deres foresatte overtrådt Genevekonventionerne, de retsregler der udsprang af Nürnberg-processerne mod nazistiske krigsforbrydere og amerikansk lov.

Den undersøgte dokumentation handler om brugen af den simulerede drukning, kaldet Waterboarding, brugen af søvnberøvelse og den samtidige anvendelse af forskellige metoder i kataloget over 'forstærkede afhøringsmetoder'.

Læger medvirkede

Efterretningstjenesternes regler om f.eks. simuleret drukning krævede, at en læge skulle overvåge alle tilfælde, hvor metoden blev anvendt. De skulle overvåge offerets tilstand, men også indsamle data - der efterfølgende blev anvendt t il at forbedre teknikken.

Ifølge rapporten fra Læger for Menneskerettigheder førte det til brug af et specielt leje, som hurtigt kunne rejse det fastspændte offer til lodret position, hvis offeret var ved at blive kvalt. Man begyndte at tilsætte salt til vandet der hælder over offerets ansigt, for at modvirke at offeret kollapser af en faldende saltbalance i blodet - og fanger blev sat på flydende diæt forud for afhøringerne, for at deres eventuelle opkast ikke skulle kunne kvæle dem.

Der var ganske enkelt tale om forskning og eksperimenter med fanger, der ikke kunne modsætte sig, og professionelt sundhedspersonale medvirkede, konstaterer Læger for menneskerettigheder i rapporten, der forlanger at de respektive amerikanske myndigheder undersøger om der skal gøres strafansvar gældende mod personer, der har beordret afhøringsmetoderne brugt og har medvirket i dem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk